Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρόγνωση για επικίνδυνες διαστημικές καταιγίδες, του Τάσου Σαραντή

Πρόγνωση για επικίνδυνες διαστημικές καταιγίδες, του Τάσου Σαραντή

15

 
Οι διαστημικές καταιγίδες που αποτελούν απειλή για τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τους δορυφόρους, αλλά και τους αστροναύτες, θα είναι έως και 50% ισχυρότερες στον επόμενο κύκλο ηλιακής δραστηριότητας, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, προβλέπουν οι ερευνητές Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ.


Χρησιμοποιώντας ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο στο οποίο ελήφθη υπόψη  τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του Ηλιου, καθώς και δεδομένα από προηγούμενους ηλιακούς κύκλους, οι αστρονόμοι κατέληξαν σε μια μεγάλης εμβέλειας πρόβλεψη για την επερχόμενη ηλιακή δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή τη χρονιά ή το αργότερο μέχρι το 2008.


Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν για την έκδοση δελτίων πρόγνωσης διαστημικών καταιγίδων, προκειμένου να είναι δυνατή η έκδοση έγκαιρων προειδοποιήσεων έτσι ώστε να λαμβάνουν μέτρα προστασίας οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι χειριστές των δορυφόρων.


“Η πρόβλεψη ενός πιο ενεργού ηλιακού κύκλου δυνητικά σημαίνει περισσότερες διακοπές των τηλεπικοινωνιών, περισσότερες βλάβες σε δορυφόρους, μπλακ άουτ σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, και πιο επικίνδυνες συνθήκες για τους αστροναύτες” σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Μπένκε του Τμήματος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας. “Η πρόβλεψη και η κατανόηση του διαστημικού καιρού θα είναι σύντομα πιο ζωτικής σημασίας απ’ ότι ήταν στο παρελθόν” επεσήμανε.


Η πρόγνωση των αμερικανών ερευνητών είναι κατά προσέγγιση ανάλογη με την πρόωρη πρόγνωση μιας δυναμικής εποχής τυφώνων στη Γη και αφορά τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων, δηλαδή των σκοτεινών περιοχών όπου το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου παραμορφώνεται και εκτοξεύει από την ηλιακή ατμόσφαιρα ακτινοβολία και σωματίδια.  Τέτοια φαινόμενα καταγράφονται για περισσότερο από έναν αιώνα.


Κάθε 11 χρόνια ο Ηλιος περνάει μια ενεργή περίοδο με μεγάλο αριθμό ηλιακών κηλίδων. Αυτό θεωρείται σημαντικό δεδομένου ότι οι ηλιακές ή διαστημικές καταιγίδες συνήθως προκαλούνται από τις περιοχές των ηλιακών κηλίδων.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σήμερα ο Ηλιος βρίσκεται σε μια σχετικά ήρεμη περίοδο, αλλά αναμένεται να γίνει πολύ πιο ενεργός σύντομα. Εντούτοις, προκύπτει μια διαφωνία για το εάν η ενεργή περίοδος πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του 2006 ή στις αρχές του 2007, ή αν η έναρξή της θα συμβεί στα τέλη του 2007 ή στις αρχές του 2008.Όπως και να έχει, το νέο μοντέλο πρόβλεψης  καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων θα είναι 30 έως 50% ισχυρότερη από την  τελευταία ενεργή περίοδο. Το αποκορύφωμα του τελευταίου κύκλου καταγράφηκε το 2001. Ο ισχυρότερος ηλιακός κύκλος στην πρόσφατη ιστορία καταγράφηκε προς το τέλος της δεκαετίας του ’50. Όμως, τότε υπήρχαν πολλοί λίγοι δορυφόροι σε τροχιά και τα ηλεκτρικά δίκτυα ήταν λιγότερο εξαπλωμένα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/3/2006 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΡομποτικό υποζύγια για τον αμερικανικό στρατό, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΑνοιχτό Πρωτάθλημα Σκάκι στο 4ο Γυμνάσιο