Αρχική Νέα Τοπικά Επιμένει η ΟΕΒΕ για τα τετραγωνικά πολυκαταστημάτων- Θέση Βερόπουλου

Επιμένει η ΟΕΒΕ για τα τετραγωνικά πολυκαταστημάτων- Θέση Βερόπουλου

3

 
Την τήρηση του νόμου που προβλέπει για περιοχές όπως η Χίος την ανάπτυξη πολυκαταστημάτων μέχρι 500 τ.μ., ζήτησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΒΕ αναφέρθηκε στους λόγους που ζητούν το νομαρχιακό συμβούλιο να μην υπερψηφίσει το αίτημα της επιχείρησης ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ για ίδρυση νέου υπερκαταστήματος στα Ταμπάκικα, συνολικής επιφανείας 3.600 τ.μ. και χώρου λιανικών πωλήσεων 1300 τ.μ..
Παράλληλα ενημέρωσαν για την προσφυγή τους στην Περιφέρεια ώστε να ακυρωθούν οι αποφάσεις επίσης του νομαρχιακού συμβουλίου για τη δημιουργία δύο σούπερ- μάρκετ που ξεπερνούν τα 500 τ.μ. (Key Food στο Βαρβάσι, Βερόπουλος στο Κοντάρι).
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργούλης σημείωσε ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δοθεί άλλη άδεια για κατάστημα άνω των 600 τ.μ. (όπως όριζε ο προηγούμενος νόμος).
«Με βάση μελέτη που είχε πραγματοποιήσει η ΕΝΑ Χίου, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο νομός Χίου δεν αντέχει άλλα μεγαλοκαταστήματα λιανικού εμπορίου», τόνισε το μέλος της Διοίκησης Βασίλης Παππάς σημειώνοντας ότι για 1 θέση μερικής απασχόλησης σε αυτά τα καταστήματα χάνονται 2-3 θέσεις εργασίας.


Αίτημα για αθλητικά
Σχολίασε εξάλλου ότι αν προστατευτεί ο ντόπιος επιχειρηματίας μπορεί να είναι και ανταγωνίσιμος, ενώ ο κ. Γεωργούλης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κατά των πολυκαταστημάτων αρκεί να τηρείται η νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε επίσης γνωστό ότι ήδη στο γραφείο του κ. Νομάρχη υπάρχει αίτημα για άδεια σε πολυκατάστημα αθλητικών ειδών άνω των 1.000 τ.μ.. Με αυτόν τον τρόπο πάνε να σβήσουν την επαρχία, σχολίασε ο Γιάννης Κούνουπας.
Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν τα τετραγωνικά είναι το άπαν ή πρέπει να εξεταστεί το θέμα των ειδών που θα πωλούνται σε ένα πολυκατάστημα, ο Θωμάς Παραδείσης εξήγησε ότι η Ομοσπονδία επιμένει πάνω σε αυτό το θέμα, διότι ανάλογα με τα τετραγωνικά μπορεί να ληφθεί και άδεια για διαφορετικά τμήματα (κρεοπωλείο, φούρνος, αρτοκατασκευάσματα κλπ.). Αυτός είναι και ο λόγος όπως είπαν που ζητούν άδεια για πολλά τετραγωνικά και όχι για να έχει… άνεση ο πελάτης. Διευκρίνισαν εξάλλου ότι δεν προχωρούν σε μικρά καταστήματα κάτω των 500 τ.μ. διότι το λειτουργικό κόστος θα μεγάλωνε και θα περιόριζε το κέρδος που θα είχαν από ένα μεγάλο πολυκατάστημα.
«Ο νομοθέτης είναι σαφής, και για να θέτει ότι κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει», τόνισε ο πρόεδρος Γ. Γεωργούλης ενώ μεταφέρθηκε και η διεθνής εμπειρία όπου και πάλι θέτονται περιοριστικοί όροι ανάλογα και με τον πληθυσμό μιας επαρχιακής πόλης.


Τι λέει ο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Με καταχώρηση στον τοπικό τύπο η επιχείρηση ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ επισημαίνει ότι με το νέο κατάστημα θα δημιουργηθούν 40 θέσεις εργασίας, ενώ τονίζει πως είναι επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων και χρησιμοποιεί αποκλειστικά χιώτικα συνεργεία για την ανέγερση της κτιριακής εγκατάστασης.
Πάντως την ώρα που η αναβολή του θέματος στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο έγινε με ευθύνη της εταιρείας, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «κρίνοντας ότι η παρατεταμένη κωλυσιεργία συζήτησης της αίτησης μας, σηματοδοτεί μια έμμεση αποδοχή της, θέσαμε τις εργασίες κατασκευής σε εξέλιξη…», φέρνει προ των ευθυνών του το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει άμεσα θέση.
«Πρέπει όμως, κυρίαρχα, να γίνει κατανοητό -τονίζεται στην ανακοίνωση ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ- ότι το μέγεθος ενός καταστήματος λιανικού εμπορίου δεν ανατρέπει την ισορροπία της ντόπιας αγοράς. Είτε σε 600 τ.μ. κατασκευαστεί, είτε σε 1.200 τ.μ. ακριβώς τα ίδια εμπορεύματα εμπορεύεται.
«Διαφέρει πρωτίστως στην άνεση του καταναλωτή κατά τις ώρες παραμονής του στο κατάστημα…».