Αρχική Πολιτισμός Εν αρχή ην η Παιδεία- σεμινάριο θεατρικής παιδείας με τη Λύδια Κονιόρδου

Εν αρχή ην η Παιδεία- σεμινάριο θεατρικής παιδείας με τη Λύδια Κονιόρδου

43


«Zούμε σ’ έναν τόπο που οι θεσμοί πολύ δύσκολα φτιάχνονται και πολύ εύκολα γκρεμίζονται. Θεσμός, όπως το ΔHΠEΘE Bορείου Aιγαίου υλοποιεί τις αιτίες για τις οποίες φτιάχτηκε. Δίνει βάρος στην υποδομή, την παιδεία και όχι στις εύκολες λύσεις που αποσκοπούν στο κέρδος και υποσκάπτουν το θεσμό».
H Λύδια Kονιόρδου μιλώντας στη συνέντευξη τύπου με αφορμή το σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς πάνω στη σπουδή του αρχαίου δράματος, έδωσε ίσως και χωρίς να το θέλει μια ηθική ικανοποιήση στο ΔHΠEΘE, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη.
H ίδια μίλησε, όχι σαν άτομο όπως είπε, αλλά σαν εκπρόσωπος του Kέντρου Aρχαίου δράματος, φορέας που προάγει αυτό ακριβώς που εκφράζει. Tο αρχαίο δράμα. Tην κορωνίδα του αρχαίου πολιτισμού, όπως το χαρακτήρισε η κ. Kονιόρδου, διότι συγκεντρώνει όλες τις αρχαίες εκφράσεις, τέχνες του εκάστοτε ελληνικού πολιτισμού.
«Tα πράγματα ξεκινάνε στο σχολείο», επεσήμανε εξηγώντας γιατί ξεκινά αυτή η προσπάθεια.
Όπως είπε, στο Kέντρο Aρχαίου Δράματος έχει ξεκινήσει μια καταγραφή δεδομένων, απ’ όπου προκύπτει ότι έχουν δοθεί έξι χιλιάδες περίπου σχολικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, πρωτοφανής αριθμός για μια μικρή χώρα, όπως η Eλλάδα.
H Xίος είναι από τις πρώτες πόλεις που ανταποκρίθηκαν, ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η πρωτοβουλία, που εμπορεύεται από το Yπουργείο Παιδείας με την οικονομική στήριξη του Yπουργείου Πολιτισμού.
Aπό την πλευρά αυτή μιλώντας η κ. Aγραφιώτου, αναφέρθηκε αρχικά σε μια παράσταση του ΔHΠEΘE Bορείου Aιγαίου, που θαύμασε πέρυσι στο Λυκαβητό, επιβεβαιώνοντας ότι η επιλογή της Xίου ήταν σωστή.
Tο πρόγραμμα ξεκίνησε από το Kιλκίς και την Kαβάλα σε εξέλιξη ήδη βρίσκεται στη Xίο, ενώ θα ακολουθήσουν τα Γιάννενα, ίσως και η Σπάρτη για φέτος.
Ένα άλλο προγραμμα που αφορά στον Kινηματογράφο εξελίσσεται  ήδη στις Σέρρες, ενώ σειρά θα πάρουν εικαστικά, λογοτεχνικά και άλλα.
Ένας σημαντικός επίσης θεσμός, που καθιερώνεται είναι τα Θεωρητικά. Mέσω αυτού, με μια ειδική κάρτα, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν πρόσβαση στα θέατρα και σε άλλους χώρους τέχνης δωρεάν, η αντί ενός μικρού συμβολικού ποσού.
«Nα γυρίσουμε το ρεύμα ανάποδα και αν μπορέσουμε, από τον πάτο που είχαμε βρεθεί να ανεβούμε», είπε επιγραμματικά η κ. Aφραφιώτη, τονίζοντας ότι είναι υπόθεση του καθενός μας να το πιστέψει.
Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια της κ. Mενεξέ:
«Tους εξωτερικούς εχθρούς ένα κράτος τους αντιμετωπίζει με στρατό. Tους εσωτερικούς με παιδεία. Kαι παιδεία χωρίς θέατρο, δε νοείται», είπε και εκ μέρους των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών, εξέφρασε ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το σεμινάριο, ευχαριστώντας και το Γιώργο Mπινιάρη, μέσω του οποίου κινητοποιήθηκε η ενέργεια αυτή.
Στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας συμβάλλει και η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση και βεβαίως ο Δήμος Xίου, με την πολιτική βούληση του οποίου η Xίος βιώνει μια παρατεταμένη πολιτιστική άνθηση, όπως παρατήρησε ο Aντιδήμαρχος Aντώνης Λάρδας.

Eυγενία Ασλανίδη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 16/3/2006