Αρχική Πολιτισμός Εκατοντάδες θεατές, μια παρέα: Στις συναυλίες του Μ. Τόκα με την Κρατική...

Εκατοντάδες θεατές, μια παρέα: Στις συναυλίες του Μ. Τόκα με την Κρατική Ορχήστρα, στο «Ομήρειο»

13

 Το όνομα του είναι συνώνυμο των τραγουδιών της παρέας, και όχι άδικα.
Ο Μάριος Τόκας στις δύο συναυλίες, που έδωσε στη Χίο, έκανε τους εκατοντάδες θεατές, που κατέκλυσαν το «Ομήρειο» να τραγουδούν όλοι μαζί μια παρέα, τα υπέροχα διαχρονικά και αξεπέραστα τραγούδια του.
Με την ερμηνεία τριών εκλεκτών τραγουδιστών της Μαρίας Αλεξίου, του Μανώλη Χατζημανώλη, του Κώστα Χατζηχριστοδούλου και του ίδιου του συνθέτη, αλλά και τη σημαντική υποστήριξη της Κρατικής  Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής τα τραγούδια απόκτησαν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, πράγμα που το κοινό το εισέπραξε και το ανταπέδωσε με τη συμμετοχή του και με παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα.
Το κοινό της Χίου, που έχει αγαπήσει τα τραγούδια του Τόκα, τα τελευταία χρόνια λάτρεψε και τον ίδιο, καθώς πολύ συχνά είχε την ευκαιρία να γευτεί ζωντανά ένα μικρό έστω δείγμα από τη δουλειά του, μέσα από εκδηλώσεις τοπικών φορέων, όπου ο ίδιος συμμετείχε ως προσκεκλημένος.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι ίσως ο μοναδικός καλλιτέχνης του δικού του βεληνεκούς, που ανταποκρίθηκε σε προσκλήσεις και παρευρέθηκε σε τοπικές εκδηλώσεις, όποτε του ζητήθηκε. Θυμίζουμε την προ ετών συναυλία της Χορωδίας Χίου με τραγούδια του Τόκα, όπου ο ίδιος συμμετείχε με την ορχήστρα του.
Αυτή τη φορά, ο Μάριος Τόκας μας επισκέφτηκε με μια «χορταστική» συναυλία, σύμφωνα και με την επιθυμία των Χιωτών. Που θα μας μείνει αξέχαστη.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε άλλη μια συναυλία του, με το ίδιο καλλιτεχνικό επιτελείο, και έναν ακόμα μεγάλο τραγουδιστή, το καλοκαίρι, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».
Η συναυλία που δόθηκε στη Χίο, εντάσσονταν στο πλαίσιο των συναυλιών, που δίνει ο συνθέτης με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) και τους σπουδαίους μουσικούς της. Έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 22 συναυλίες στην Ελλάδα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με τον εύγλωττο τίτλο: «Τραγούδια της Παρέας».
Θυμίζουμε ότι καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΕΜ, είναι ο Κορυφαίος μουσουργός Σταύρος Ξαρχάκος και Διοικητικός Διευθυντής ο Μανώλης Σπαντιδάκης, ο οποίος συνοδεύει την ορχήστρα στις περιοδείες (και στη Χίο) και οργανώνει τις συναυλίες, όπου απαιτείται.
Τις δύο συναυλίες της Χίου οργάνωσε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος Αντώνης Λάρδας, αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα από κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, ΚΟΕΜ, κλπ), για να προσφέρει στο κοινό της Χίου εκδηλώσεις υψηλών απαιτήσεων με χαμηλότερο κόστος.


Ευγενία Ασλανίδη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 16//2006