Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δέος από την έκλειψη του ήλιου, του Τάσου Σαραντή

Δέος από την έκλειψη του ήλιου, του Τάσου Σαραντή

28

 
Η μέρα έγινε νύχτα χθες στο Καστελόριζο, όπου περίπου 3.000 επισκέπτες είχαν συγκεντρωθεί στο μοναδικό σημείο της Ευρώπης απ΄ όπου ήταν ορατή η ολική έκλειψη ηλίου. Στην υπόλοιπη χώρα, όπου το φαινόμενο έγινε μερικώς ορατό, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να το παρακολουθήσουν.


Η ολική έκλειψη του ήλιου άρχισε στις 12:35 και κορυφώθηκε σε 3 λεπτά από τις 13:52 έως τις 13:55, όταν ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε πλήρως από το περίγραμμα της Σελήνης. Η σκιά της Σελήνης φαινόταν σαν μια τεράστια στήλη καπνού που κινούνταν με ταχύτητα περίπου ενός χιλιομέτρου ανά δευτερόλεπτο.


Κατά τη διάρκειά της η θερμοκρασία μειώθηκε περισσότερο από 2,5 βαθμούς Κελσίου, η υγρασία αυξήθηκε, αναπτύχθηκε ένας δυνατός αέρας, ενώ φάνηκαν τα λαμπρότερα αστέρια και οι πλανήτες Αφροδίτη και Ερμής. Ο ορίζοντας ήταν πιο φωτεινός και χωρίς άστρα.


Στην Αθήνα, το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου έφτασε το 85%. Στη Pόδο, την Kάρπαθο και την Kάσο, η κάλυψη έφτασε το 98%, στην Xάλκη και στη Σύμη 97%, στην Tήλο και τη Nίσυρο 96%, στην Kω 95%, στο Ηράκλειο 94% στην Kάλυμνο, στη Λέρο και την Aστυπάλαια 93%, στη Χίο 88%, στην  Αθήνα 84%  και  στη Θεσσαλονίκη 75%.


Το φαινόμενο έδωσε την ευκαιρία σε έλληνες και ξένους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν πειράματα  για τις μεταβολές που συντελούνται κατά τη διάρκειά του στην ατμόσφαιρα, στο στρώμα του όζοντος, στο έδαφος και στο νερό. Κι ακόμη, να κατανοήσουν τις μεταβολές της ρύπανσης πιστοποιώντας πόσο καλά λειτουργούν τα σχετικά υπολογιστικά μοντέλα.


Η ολική έκλειψη ήταν αρχικά ορατή από ένα μικρό κομμάτι της βορειοανατολικής ακτής της Βραζιλίας, γύρω από τη Νατάλ, στις 11:39 ώρα Ελλάδος. Σε τρεις ώρες η σκιά που προκαλείται από το πέρασμα της Σελήνης μπροστά από τον ήλιο διέσχισε τέσσερις ηπείρους, διανύοντας 14.500 χιλιόμετρα, για να μαγέψει χιλιάδες ανθρώπους στη Γκάνα, το Τόγκο, το Μπενίν, τη Νιγηρία, το Νίγηρα, τη Λιβύη, την Τουρκία, τη Γεωργία, το νότιο τμήμα της Ρωσίας και το Καζακστάν.


Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου, ορατή από την Ελλάδα, θα συμβεί το 2088. Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936, ενώ σχετικά πρόσφατα, το 1999 και το 2005 είδαμε δύο μερικές εκλείψεις ηλίου.


Η πρώτη ολική ηλιακή έκλειψη του αιώνα  συνέβη στις 21 Ιουνίου 2001 ήταν ολική, μέγιστης διάρκειας 4 λεπτών και 56 δευτερολέπτων και ήταν ορατή από τον Ατλαντικό ωκεανό και τη Νότια Αφρική.


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών έχουν συμβεί 16 ολικές ηλιακές εκλείψεις, κατά μέσο όρο μία κάθε 18 μήνες. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη θα συμβεί στις 1 Αυγούστου 2008 και θα είναι ορατή από τη Γροιλανδία, το Βόρειο Ατλαντικό και τη Ρωσία, θα επαναληφθεί στις 22 Ιουλίου 2009 και θα είναι ορατή από την Ινδονησία και το Νότιο Ειρηνικό, ενώ στις 11 Ιουλίου 2010 θα είναι ορατή μόνο από το Νότιο Ειρηνικό.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 30/3/2006