Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την Αγγελική: Γολγοθάς διαρκείας για τη 40χρονη δημοσιογράφο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την Αγγελική: Γολγοθάς διαρκείας για τη 40χρονη δημοσιογράφο

4Γολγοθάς διαρκείας για τη 40χρονη δημοσιογράφο


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ


Σταύρωση δίχως Ανάσταση για τη δημοσιογράφο Αγγελική Χατζηδημητρίου, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων της πριν από 17 μέρες στη Χίο από φύλακα της «Eurosecurity» μέσα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, που φυλάσσεται από την εν λόγω ιδιωτική εταιρεία.
Ετσι ξεκίνησαν όλα: Ο σεκιουριτάς επιτίθεται στη δημοσιογράφο. Μετά 17 ημέρες οι αρμόδιοι σιωπούν
Η κατάσταση της 40χρονης δημοσιογράφου, μητέρας δύο παιδιών, 8 και 10 χρόνων, επιδεινώθηκε τις τελευταίες μέρες λόγω μιας λοίμωξης που οι γιατροί του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» της Αθήνας όπου νοσηλεύεται, αγωνίζονται ν’ αντιμετωπίσουν. Εξαιτίας του βαρύτατου τραυματισμού που υπέστη από τον φύλακα της εταιρείας αδυνατεί να κινήσει άνω και κάτω άκρα και δεν μπορεί να μιλήσει.

Με αφορμή το περιστατικό, η χώρα μας ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον δημοσιογραφικό χώρο, ιδίως στα μέσα της περιφέρειας. Με ανακοινώσεις τους αναφέρονται στο γεγονός και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, σε συνάντηση των προέδρων της την ερχόμενη Πέμπτη θέτει και θέμα πανελλαδικής απεργίας με αίτημα την απόδοση ευθυνών για τον τραυματισμό τής δημοσιογράφου, αλλά και τις καθυστερήσεις στη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Χίου, γεγονός που επιδείνωσε την κατάστασή της.

Μέχρι στιγμής στη Χίο έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών τόσο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ όσο και στο νοσοκομείο του νησιού, που, με αφορμή την υπόθεση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου, φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους, με πρώτα αυτά της ύπαρξης γιατρών που χρησιμοποιούν το νοσοκομείο ως προσωπικό τους ιατρείο, ενώ στην πράξη αρνούνται να εφημερεύσουν.

Πριν από τρία χρόνια ο γνωστός στην κοινωνία της Χίου Νίκος Τσούρος, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με έμφραγμα εξετάστηκε από εφημερεύοντα ειδικευόμενο γιατρό, ο οποίος τον έστειλε στο σπίτι του όπου και πέθανε, ενώ ο ειδικευμένος εφημερεύων έδινε οδηγίες από το σπίτι του. Στην περίπτωση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου, ότι από τις 8.30 το πρωί όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο η δημοσιογράφος ώς τις 6.30 το απόγευμα η υπόθεση αντιμετωπιζόταν ως νευρικό σοκ από παθολόγους και χειρουργούς και δεν εκαλείτο ο ειδικός νευρολόγος γιατρός.

Εχει διαταχθεί από την πρόεδρο της Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας ένορκη διοικητική εξέταση, η οποία και έχει ξεκινήσει, αλλά παρά τα όσα συζητούνται και δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, η εισαγγελέας Χίου δεν έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα περί των συνθηκών που επικρατούν στο νοσοκομείο του νησιού. Με σιωπή απαντά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα καταγγελλόμενα για την καθυστέρηση της αερομεταφοράς της κ. Χατζηδημητρίου στην Αθήνα. Η αερομεταφορά ζητήθηκε περίπου στις 7 το απόγευμα και έγινε στις 3 τα χαράματα της επόμενης μέρας! Δηλαδή με καθυστέρηση εννέα ωρών, γεγονός που αποδεικνύει αν μη τι άλλο τη διάλυση του ΕΚΑΒ και της παροχής υπηρεσιών αερομεταφοράς από τα νησιά. Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ουδέποτε ζήτησε καν εξηγήσεις ή τουλάχιστον τούτο δεν έγινε γνωστό.

Σιωπή και από την πλευρά της ΔΕΗ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού ουδέποτε στελέχη επισκέφθηκαν το νοσοκομείο για να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας της τραυματισμένης δημοσιογράφου, ούτε επικοινώνησαν με τους οικείους της.

Μόνη κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει στην προανακριτική διαδικασία σχετικά με τον τραυματισμό της δημοσιογράφου. Μετά τη λήψη μαρτυρικής κατάθεσης από τον δράστη του βαρύτατου τραυματισμού, προωθήθηκε στον πταισματοδίκη Αθηνών, ώστε να ληφθούν κι άλλες καταθέσεις, προφανώς από κεντρικά στελέχη της ΔΕΗ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 25/04/2006