Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Αυτόνομη Παρέμβαση για αλλαγή ωραρίου στο δημόσιο

Αυτόνομη Παρέμβαση για αλλαγή ωραρίου στο δημόσιο

15

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

 Η Κυβέρνηση με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των πολιτών, επιχειρεί να αλλάξει το ωράριο των εργαζομένων στο Δημόσιο με πραγματικό στόχο να ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων.
     Με τις ρυθμίσεις που προωθεί, διευρύνει το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να περιορίζεται συγκριτικά με τον χρόνο που ισχύει σήμερα.
     Προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση ανάμεσα στο λειτουργικό ωράριο που θεσμοθετεί (9 π.μ.-3μ.μ.) και το πραγματικό ωράριο εξυπηρέτησης του πολίτη που από τις (12–2 μ.μ.) που ήταν μέχρι σήμερα γίνεται πλέον (12–2.30 μ.μ.) Η ρύθμιση αυτή αποτελεί εμπαιγμό προς τους πολίτες για την εξυπηρέτηση των οποίων κόπτεται η Κυβέρνηση και αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους της.
     Η Κυβέρνηση στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της στοχεύει στον περιορισμό και ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Υπηρεσιών, αρνείται επίμονα να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με συνέπεια, τον περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
     Συγκεκριμένα η κομματικοποίηση και οι πελατειακές σχέσεις διατηρούνται ανέπαφες, η αλληλοκάλυψη αντικειμένων είναι καθημερινό φαινόμενο, η γραφειοκρατία διευρύνεται, οι νέες τεχνολογίες και η οργάνωση παραμένουν κενό γράμμα.
     Αντίθετα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αποτελούν τον μόνιμο ‘φταίχτη’ για όλα τα δεινά της Δημόσιας Διοίκησης. Η αλλαγή του ωραρίου εργασίας που σήμερα επιχειρείται δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι σε προαιρετική βάση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Είναι δεδομένο, όπως προκύπτει και από την πρόταση που καταθέτει η Κυβέρνηση, ότι για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες από τις 7 μέχρι τις 4.30 μ.μ., θα πρέπει να υπάρχουν στην υπηρεσία υπάλληλοι, άρα η εφαρμογή του ωραρίου θα γίνει σε υποχρεωτική βάση, ενώ θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η μερική απασχόληση που σήμερα εφαρμόζεται σε μεγάλη έκταση στο Δημόσιο.
     Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε εφαρμογή πρωινού και απογευματινού ωραρίου (προβλέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις στη σχετική απόφαση) με συνέπεια την πλήρη ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού.
     Είναι μεγάλες οι ευθύνες της πλειοψηφίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), που αποδέχτηκε επί της ουσίας την βάση του νέου ωραρίου, αλλά και των πλειοψηφιών των Ομοσπονδιών, που δεν έχουν αντιδράσει μέχρι σήμερα σε αυτές τις ρυθμίσεις, αν και βρίσκονται προ των πυλών με χρόνο εφαρμογής αμέσως μετά τις καλοκαιρινές άδειες.
     Καλούμε την πλειοψηφία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αλλά και των Ομοσπονδιών να αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις να αποτρέψουν την ανατροπή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων και να επιβάλλουν την απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων.