Αρχική Νέα Τοπικά Λέσβος: Εισαγγελική δικαίωση Τσαϊρίδη – Βάλεση για την υπόθεση Αμπουλού (ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ)

Λέσβος: Εισαγγελική δικαίωση Τσαϊρίδη – Βάλεση για την υπόθεση Αμπουλού (ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ)

183

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΜΠΟΥΛΟΥ
Εισαγγελική δικαίωση Τσαϊρίδη – Βάλεση

Δεν άργησε να έρθει η δικαίωση για τον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου Γιώργο Τσαϊρίδη και τον πρώην Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Μυτιλήνης Παναγιώτη Βάλεση, κατά των οποίων εκκρεμεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, προ μηνών, στην εκπομπή “Αποτυπώματα” στο ALTER, ως προς τους χειρισμούς και την άδικη προφυλάκιση του Ηλία Αμπουλού από την Αγιάσο, με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού κατά ανυποψίαστων γυναικών της Μυτιλήνης.
Πριν ακόμα ξεκινήσει τυπικά η ΕΔΕ, ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης κ. Μπούτσικος καλύπτει πλήρως τις ενέργειες των δύο Αξιωματικών στη συγκεκριμένη υπόθεση απορρίπτοντας “τους ισχυρισμούς εξωθεσμικών κέντρων” και υπογραμμίζοντας ότι όλες οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής και ο Διοικητής της Ασφάλειας έγιναν με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς να υπάρχει τίποτα το μεμπτό, και σε απόλυτη συνεργασία και καθοδήγηση των δικαστικών αρχών.
Πρόκειται για την έγγραφη απάντηση του Εισαγγελέα προς το αρχηγείο της Αστυνομίας στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα σε υποστράτηγο, στον οποίο έχει ανατεθεί η ΕΔΕ και πρόκειται το επόμενο διάστημα να μεταβεί στη Μυτιλήνη για τα περαιτέρω. Πριν τη μετάβασή του στην περιοχή μας, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ζήτησε τη θέση των δικαστικών αρχών επί των γεγονότων, βάσει της οποίας προκύπτει ότι οι χειρισμοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου στην υπόθεση Αμπουλού ήταν οι προβλεπόμενοι από το νόμο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν τότε, για τον φερόμενο ως δράστη, αλλά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σήμερα ο (νέος στη Μυτιλήνη) Εισαγγελέας για τους χειρισμούς των Αστυνομικών εκείνη την περίοδο.
Μάλιστα ο κ. Μπούτσικος κάνει ένα βήμα παραπάνω απευθυνόμενος προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αφού, εκτός από την πλήρη κάλυψη που παρέχει στους χειρισμούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης, σπεύδει να απορρίψει τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου κάνοντας λόγο για “εξωθεσμικά κέντρα”, φράση με την οποία προφανώς εννοεί τα μέσα ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το θέμα ασκώντας σκληρή κριτική κατά της Αστυνομίας.
Η παραπάνω εξέλιξη πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία πρώτη δικαίωση για τους δύο αξιωματικούς οι οποίοι μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των πραγματικών λόγων που οδήγησαν τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει την ΕΔΕ και μάλιστα αμέσως μετά την προβολή της εκπομπής “Αποτυπώματα”.
Υπενθυμίζουμε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο που συνελήφθη ο νεαρός στρατιωτικός – που σήμερα φέρεται ως ο πραγματικός ένοχος για τις απόπειρες βιασμών – βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμάχη του κ. Τσαϊρίδη με τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Δημοσχάκη, για τη μη αποδοχή του αιτήματός του να μετατεθεί ως Αστυνομικός Διευθυντής στη γειτονική Χίο.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ο Αρχηγός διατάξει την ΕΔΕ, ο κ. Τσαϊρίδης είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, κατηγορώντας τον Αρχηγό για παράβαση καθήκοντος, ενώ την επομένη ημέρα προσέφυγε και στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά στην προσπάθειά του να καταρρίψει την απόφαση του κ. Δημοσχάκη να τον κρατήσει στη Λέσβο.
Τότε, νομικοί κύκλοι της Λέσβου σημείωναν ότι ο κ. Τσαϊρίδης έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεση στο Εφετείο, η οποία έχει προσδιορισθεί να εκδικαστεί το φθινόπωρο, κι όπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει πλήγμα για το κύρος του Αρχηγού, ο οποίος θα αναγκαστεί, με βάση τη δικαστική απόφαση, να αναστείλει την παραμονή στη Λέσβο του εν λόγω αξιωματικού, μεταθέτοντάς τον στη Χίο.
Κύκλοι της Αστυνομίας απέδιδαν τότε την εκπομπή του ALTER ως τον “από μηχανής Θεό” για τον αρχηγό της Αστυνομίας, προκειμένου να “βγάλει από τη μέση” τον κ. Τσαϊρίδη, αφού με την ΕΔΕ που διέταξε, (λόγω του σάλου που – υποτίθεται – προκάλεσαν τα ρεπορτάζ του καναλιού) θα μπλοκάρει – μέχρι που αυτή να ολοκληρωθεί – οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση του πρώην Αστυνομικού Διευθυντή από το νησί μας ακόμα κι αν δικαιωθεί στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, αφού όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση δεν μπορεί να μετακινηθεί ο Αξιωματικός.
Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακόμη και σήμερα αν λάβουμε υπ’ όψιν τους πολύ αργούς ρυθμούς, βάσει των οποίων προχωρά η ΕΔΕ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετές εβδομάδες αφότου διατάχθηκε δεν έχει έρθει ακόμα ο υπεύθυνος Αξιωματικός του Αρχηγείου, προκειμένου να αρχίσει τη συλλογή των καταθέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η διάρκειά της θα τραβήξει εις μάκρος.  
Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι, γιατί ενεπλάκη στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση και μετακινήθηκε και ο τότε Διοικητής της Ασφάλειας Μυτιλήνης Παναγιώτης Βάλεσης, στον οποίο άλλωστε οφείλεται μετέπειτα και η απόσπαση της ομολογίας από τον νεαρό στρατιωτικό (ότι αυτός επιτέθηκε στις ανυποψίαστες γυναίκες της Μυτιλήνης), οπότε και έγινε η “ανατροπή” στην υπόθεση Αμπουλού.
Κύκλοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου έχουν απάντηση και γι’ αυτό το ερώτημα χαρακτηρίζοντας τον Αστυνόμο Α’ Παναγιώτη Βάλεση ως το  εξιλαστήριο θύμα και το άλλοθι του Αρχηγού της Αστυνομίας, ώστε να μην φανεί ότι στρέφεται μόνο κατά του Τσαϊρίδη με τον οποίο “είχε ανοίξει λογαριασμούς”.
Επί των νέων εξελίξεων προσπαθήσαμε να έχουμε το Σάββατο τον σχολιασμό από τους δύο αξιωματικούς.
Δυστυχώς όμως δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή το με τον κύριο Βάλεση για τον οποίο πληροφορηθήκαμε ότι απουσίαζε εκτός Μυτιλήνης. Βρήκαμε τηλεφωνικά μόνο τον κ. Τσαϊρίδη στη Χίο, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σε σχέση με την εισαγγελική δικαίωση των ενεργειών τους στην υπόθεση Αμπουλού.
Συντάκτης: Στρατής Σαμιώτης 

ΣΧΟΛΙΟ “ΑΙ.Ν.”

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι στο τέλος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης οι δύο Αξιωματικοί Τσαϊρίδης και Βάλεσης θα βγουν δικαιωμένοι, αφού οι χειρισμοί τους στην υπόθεση Αμπουλού έγιναν σε άμεση συνεργασία και καθοδήγηση των δικαστικών αρχών, ασχέτως αν είχαν ως συνέπεια να βρεθεί ένας αθώος στη φυλακή. Όσο για την τύχη της “κόντρας” του κ. Τσαϊρίδη με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αυτή επί του παρόντος παραμένει άγνωστη.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ