Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη cineμάθεια 2006: 9 σχολεία, 160 μαθητές και 30 καθηγητές παρουσίασαν…

cineμάθεια 2006: 9 σχολεία, 160 μαθητές και 30 καθηγητές παρουσίασαν…

25

Εννέα σχολεία, 160 μαθητές και 30 καθηγητές συμμετείχαν στο 2ο φεστιβάλ CINEμάθειας που με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χίο και ολοκληρώθηκε με την πρώτη δημόσια προβολή και την τελετή βράβευσης, το Σάββατο 24 Ιουλίου.
Στο δελτίο τύπου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της υπεύθυνης για πολιτιστικά θέματα κας Ελένης Μενεξέ, εκτός του δικού της χαιρετισμού περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ταινιών που πήραν μέρος και οι διακρίσεις που έλαβαν.
Συγχαρητήρια και με το καλό η προετοιμασία για το 3ο φεστιβάλ CINEμάθειας.


Πριν την προβολή


Κυρίες και κύριοι , Αγαπητοί συνάδελφοι , αγαπητά μας παιδιά
Σας καλωσορίζουμε στο 2ο χιακό μαθητικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στη δεύτερη σινεμάθεια.
Εννέα σχολεία , 160 μαθητές, 30 καθηγητές συμμετείχαν στο πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρσι ως συνέχεια του Πάμε Σινεμά ένα πανελλήνιο πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας που τύχαινε βέβαια της ανάλογης  χρηματοδότησης και το οποίο δυστυχώς έλαβε τέλος. Επειδή όμως όσοι γεύτηκαν αυτή την μοναδική εμπειρία ήθελαν να εξακολουθήσουν να την βιώνουν αποφασίστηκε να γίνεται σε χιακό πλέον επίπεδο. Έτσι γεννήθηκε το 2004 η σινεμάθεια, εμπνευστής και καθοδηγητής της οποίας ήταν η κ. Στέλλα Τσιροπινά, η οποία είχε διατελέσει Υπεύθυνη πολιτιστικών στη διετία 2003- 2005 και στην οποία όλοι εμείς οι συνεχιστές της, της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκφράζουμε και στο ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου καθώς και στον διευθυντή του κ. Δήμο Αβδελιώδη γιατί μας βοήθησε τόσο με τις θεωρητικές του γνώσεις όσο και τη διάθεση υλικοτεχνικής υποδομής.
Και φέτος 160 μαθητές βιώσατε την θαυμαστή τέχνη του κινηματογράφου, μια τέχνη που συγχωνεύει σ ένα μόνο σύνολο τη ζωγραφική και το δράμα, τη μουσική και την γλυπτική , την αρχιτεκτονική και το χορό, το τοπίο και τον άνθρωπο, την εικόνα και το λόγο.
160 μαθητές γίνατε σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ηχολήπτες, φωτογράφοι, ενδυματολόγοι, υπεύθυνοι παραγωγής και είστε εδώ σήμερα για να μας διδάξετε ότι η συνεργασία και η συλλογικότητα με οδηγούς την αναζήτηση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μπορούν να ενσαρκώσουν τις ιδέες σας, τους προβληματισμούς σας, και να χτίσουν όμορους μικρούς όμορφους πλανήτες. Να χτίσουν όμορφα σχολειά, όπου η γνώση και η μόρφωση διοχετεύονται μέσα από την Τέχνη και βέβαια χάρη στην φιλότιμη προσπάθεια φιλότεχνων εκπαιδευτικών.
Κι εδώ θέλω να αναφέρω για όσους δεν το γνωρίζουν ότι η ταινία « Υπάρχουν Άγγελοι» που γύρισαν πέρσι οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Βροντάδου στα πλαίσια της Σινεμάθειας απέσπασε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό το 1ο βραβείο.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ταινίες γυρίστηκαν με το μεράκι αλλά και την απειρία ερασιτεχνών μαθητών και εκπαιδευτικών γι αυτό και κάποιες από αυτές παρουσιάζουν προβλήματα ήχου και εικόνας. Ελπίζω να μας συγχωρέσετε τις ατέλειες μας και ευχόμαστε του χρόνου να είμαστε καλύτεροι.
Καλή σας  διασκέδαση


Μετά την προβολή


Σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, όνειρα, προβληματισμοί, ανθρωπιστικά  και οικολογικά μηνύματα, παράδοξα,  χιούμορ, συγκίνηση, σάτιρα, επαφή με παράδοση  και λύσεις για όλα …τα προβλήματα ξεπηδούν από τις ταινίες που μόλις παρακολουθήσαμε, εμπνευστές και δημιουργοί των οποίων είστε εσείς παιδιά και είναι σημαντικό γιατί ο κινηματογράφος είναι έκφραση και επικοινωνία, γιατί η Τέχνη ωριμάζει και εξευγενίζει. Πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι που αποπειραθήκατε να κάνετε κινηματογράφο, περήφανοι πρέπει να αισθάνονται και οι καθηγητές σας που δεν εξαντλούν τον παιδαγωγικό τους ρόλο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Είναι σημαντικό όλη αυτή η εμπειρία να μετεξελιχθεί σε γνώση και να σας ακολουθεί σ? όλη σας τη ζωή. Μπράβο παιδιά
Εμείς το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να απονείμουμε από ένα αναμνηστικό έπαινο σ? όλους όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα της σινεμάθειας.
Πέρα όμως από αυτό επειδή φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την παραγωγή ταινιών και στις επόμενες χρονιές θεωρούμε ότι η κριτική από ανθρώπους των γραμμάτων και των Τεχνών θα μας ωφελήσει και θα ενδυναμώσει το θεσμό. Γι αυτό είδε και αξιολόγησε τις ταινίες σας μια κριτική που αποτελείται από τους
Δήμο Αβδελιώδη σκηνοθέτη
Στέλλα Τσιροπινά, εκπαιδευτικό και εμπνευστής της σινεμάθειας
Ισαβέλλα Μπουρνιά εκπρόσωπο του παν/μιου Αιγαίου
Δήμητρη Φρεζούλη δημοσιογράφο
Γιώργο Μαστοράκη εκπρόσωπος της Κιν/κης Λέσχης Χίου.
Αυγούστα Λυκουρινα ηθοποιό
Μισετζή Γιωργο, μουσικό
Ειρήνη Στάθη επίκουρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Β. Αιγαίου στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνιών.
Τους ευχαριστούμε όλους πολύ γιατί μας αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους και γιατί θα βγούμε πιο πλούσιοι από την επαφή μαζί τους.
Ευχαριστώ ακόμα τον Γιώργο Πίττα για τη πολύ σημαντική βοήθεια του.
Το βιβλιοπωλείο Πάπυρος για τη χορηγία των βιβλίων που θα απονεμηθούν.
Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου για την κάλυψη των δαπανών του έντυπου υλικού και των επαίνων που μοιραστούν στους συμμετέχοντες στο σινεμάθεια. 
Πριν αρχίσει η απονομή θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση. Παρακολουθήσαμε δύο ντοκιμαντέρ από το ΓΡΑΣΕΠ 3ου Ε.Λ.Χ. και επτά ταινίες μυθοπλασίας.
Σε διαγωνιστική βάση τέθηκαν μόνο οι ταινίες μυθοπλασίας.


Αποτελέσματα


Η κριτική επιτροπή μετά από συζήτηση και προβληματισμό λόγω του υψηλού επιπέδου όλων των ταινιών και των αξιόλογων καλλιτεχνικών στοιχειών που παρουσίασαν αποφάσισαν ότι:


Απονέμεται ειδική διάκριση στο  ΓΡΑΣΕΠ του 3ου Ενιαίου Λυκείου Χίου σε συνεργασία με το 1ο Ε.Λ.Χίου στο ντοκιμαντέρ “Τα επαγγέλματα του χθες”.
Bασικό κριτήριο για τη διάκριση αυτή αποτέλεσε η καλή εργασία επί του αρχειακού υλικού ,η καλή  αξιοποίηση του για  την ανάδειξη της παράδοσης.
Υπεύθυνοι καθηγητές : Σοφία Δήμου, Καλαγκιά Αγγελική , Ανθη Βλυσίδου.
Απονέμεται ειδική διάκριση στο  ΓΡΑΣΕΠ του 3ου Ενιαίου Λυκείου Χίου σε συνεργασία με το 3ο Ε.Λ.Χίου στο ντοκιμαντέρ “Επιχείρηση Ανακύκλωση”, για τα οικολογικά μηνύματα που μεταφέρει αλλά και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες περί ανακύκλωσης.
Υπεύθυνοι καθηγητές : Σοφία Δήμου, Ελπίδα Πασχαλίδου.

Tαινίες μυθοπλασίας
Η κριτική επιτροπή απονέμει

Ειδική Διάκριση στο 1ο ΤΕΕ Χίου στην ταινία
Μάθημα Συνόλων για την την πρωτότυπη  ιδέα και την καλή δομή
Υπεύθυνοι καθηγητές : Ηλιαδάκης Σταμάτης, Τομάζος Γιώργος.


Απονέμεται ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στο Ε.Λ. Βροντάδου στην ταινία Η ζωή μπορεί να είναι κι αλλιώς… σημαντικό ρόλο για τη διάκριση επαιξε η  πολύ καλή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Δρίζου Μαρία
Υπεύθυνοι καθηγητές : Σαλιάρης Δημήτρης, Μπριλής Λεωνίδας


Απονέμεται ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στο 2ο Ε.Λ. Χίου για την ταινία Το στοιχειωμένο σχολείο … για την φαντασία και τη σατυρική διάθεση. Η ταινία αυτή  απείχε από την επόμενη κατά μια μόνο ψήφο.
Υπεύθυνη καθηγήτρια : Μαστροδημήτρη Αγγελική

Απονέμεται το 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ στο Ε. Λ. Καλαμωτής.
στην ταινία Πάντα υπάρχει λύση Η ταινία ξεχώρισε  για την πρωποτυπία , την παιγνιώδη γραφή, την καλή δομή και την οικονομία στην αφήγηση.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Χατζηγρηγορίου Ρένια, Σταμούλα Ποπη, Καρούσου Κυριακή, Κατσαβού Βάσω

Δόθηκαν δύο δεύτερα βραβεία λόγω ισοψηφίας.
Απονέμεται το 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στο το Ε.Λ. – ΤΕΕ Καρδαμύλων στην ταινία Μακριά από σύνορα  για τον ρυθμό, το καλό στήσιμο του γυρίσματος και το φλέγον θέμα που πραγματεύεται.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Πίττας Γιωργος, Γεωργούλη Ελένη, Μουρατίδου Συμέλα, Φράγκου Μαρία.
Απονέμεται το 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στο Γυμνάσιο – Λ. Τ. Βολισσού στην ταινία Ο Παπατρέχας για την επιλογή του θέματος , την οικονομία στην αφήγηση, τις ωραίες ερμηνείες και τη σκηνοθεσία. Είναι σημαντική η ενασχόληση μ’ ένα θέμα τοπικού αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος πάνω σ’ ένα θεμελιώδες έργο του Κοραή. Στον Παπατρέχα ο Κοραής αγγίζει την αυθεντικότητα του λαϊκού πολιτισμού. 
Υπεύθυνοι καθηγητές: Κανάρη Παρασκευή, Καιμάκη Μαρία, Πάλλη Ελένη.


Απονέμεται το 1ο ΒΡΑΒΕΊΟ στο Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων
 για την ταινία “Κάτι λίγα γραμμάριο μολύβι”  για τη εξαιρετική σκηνοθεσία, τη μουσική επένδυση , το πολύ επικαίρο θεμα της ειρηνης που πραγματεύεται  και την συλλογική εργασία..
Υπεύθυνοι καθηγητές: Περιβολάκης Αντώνης, Βογιατζής Δημήτρης, Μητσόπουλος Νίκος.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επιβραβεύσουμε  όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «σινεμαθεια». Θέλω να ελπίζω ότι στα επόμενα χρόνια ο θεσμός θα τύχει υποστήριξης και από άλλους φορείς.


 Ευχαριστώ πολύ


Υπεύθυνη πολιτιστικών
Μενεξέ Ελένη