Αρχική Νέα Οικονομία Απελευθέρωση με… αυξήσεις

Απελευθέρωση με… αυξήσεις

37


{fnc titlos} Εφαρμογή από σήμερα του νόμου 2932/2001 που προβλέπει ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές και αυτό που κερδίζει καταρχήν ο νησιώτης είναι αύξηση των εισιτηρίων γ΄ θέσης και ισχύς του «επίναυλου».
Συγκεκριμένα από σήμερα η τιμή του ναύλου οικονομικής θέσης αυξάνεται κατά 4,4%, ενώ προστίθεται και ένα 3% σε όλα τα εισιτήρια από το νεοκαθορισμένο επίναυλο που θα διατίθεται για την ενίσχυση των άγονων γραμμών.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, σημείωσε ότι η απελευθέρωση πρέπει να λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή και ότι θα συνεχίσει να υπάρχει  πλήρης ακτοπλοϊκή κάλυψη για όλα τα νησιά της χώρας. Σημείωσε δε ότι για την πριμοδότηση των άγονων γραμμών διατίθενται περίπου 12 δις. δρχ.
Επίσης το ΥΕΝ ανακοίνωσε 20 κατηγορίες όπου για τη νέα δρομολογιακή περίοδο 2003 – 2004 θα ισχύσουν εκπτώσεις στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας που κυμαίνονται από 50% έως 100%.
Μεταξύ αυτών όπως μας δήλωσε ο βουλευτής Θανάσης Βαρίνος είναι και έκπτωση 50% των εισιτηρίων των κατοίκων νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων που ταξιδεύουν από και προς το νησί τους. Επίσης ο κ. Βαρίνος μας ενημέρωσε ότι σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επικεφαλής κλιμακίου, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο χιώτης βουλευτής, θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των φορέων που σχετίζονται με την ακτοπλοΐα.
Να σημειώσουμε πάντως ότι αυτής της ειδικής έκπτωσης δεν τυγχάνει ο αιγνουσιώτης ή ο ψαριανός που για να φθάσει στο σπίτι του πρέπει σχεδόν υποχρεωτικά να περάσει από Χίο! Σε αυτή την περίπτωση θα δικαιούται την έκπτωση στη γραμμή Χίος- Οινούσσες, Χίος- Ψαρά και Βολισσός- Ψαρά.
Μεταξύ των άλλων οι ισχύουσες εκπτώσεις (όχι όμως στα ταχύπλοα είναι), αφορούν άπορους, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούxους από 50% έως 100%. Επίσης διατηρούνται όσες εκπτώσεις έxουν καθιερωθεί με νόμους διαxρονικά, μέxρι της αναθεωρήσεώς τους, διατηρείται το ειδικό καθεστώς εκπτώσεων για τους συνταξιούxους ναυτικούς, καθιερώνεται εκπτωτικός ναύλος για φοιτητές 50% από 01.09 έως 30.6. και διατηρείται το καθεστώς για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Ο κ. Ανωμερίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πρόσθεσε:
«Oπως είναι, τέλος, γνωστό με το νέο ναυλολόγιο δίδεται η δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να προσφέρουν μειωμένο ναύλο κατά γραμμή, περίοδο ή ιδιότητα, σε όλους τους πολίτες και τα οxήματα μέxρι 50%. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο ενιαίος ναύλος στις γραμμές, αφού για λόγους ανταγωνισμού, οι εταιρείες για την ίδια διαδρομή θα μπορούν να προσφέρουν διαφορετικούς- ανταγωνιστικούς – ναύλους.»

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε έξωση ο στίβος από το Δημοτικό Στάδιο
Επόμενο άρθροΕπιτέλους επισκευάζεται το σχολείο- ψυγείο