Αρχική Νέα Οικονομία Κοινοτικά κονδύλια: Aπό 6 έως 12 μήνες θα καθυστερήσει η εφαρμογή του...

Κοινοτικά κονδύλια: Aπό 6 έως 12 μήνες θα καθυστερήσει η εφαρμογή του Δ’ ΚΠΣ

11

 «Στον αέρα» βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Δ’ ΚΠΣ που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2007, εξαιτίας της καθυστέρησης στη σύνταξη του ολοκληρωμένου προγράμματος που θα υποβληθεί προς έγκριση και χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ήδη στο υπουργείο Oικονομίας, σύμφωνα με «Το Βήμα», μιλούν για καθυστέρηση 6-12 μηνών στην εκκίνηση του ΕΣΠΑ, το οποίο είναι γνωστό και ως Δ’ ΚΠΣ.Η κυβέρνηση προγραμμάτιζε αρχικά να υποβάλει το ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το τέλος Μαΐου, αλλά οι πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών για το «ποιος θα έχει το πάνω χέρι» καθυστέρησαν τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.


Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, ο υπουργός Oικονομίας Γ.Αλογοσκούφης αποφάσισε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα επισπεύσει τις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ.


Η επιτροπή θα απαρτίζεται από τον υπουργό Oικονομίας ως πρόεδρο και τους υπουργούς Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά και Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδη. Χωρίς δικαίωμα ψήφου θα μετέχει και ο υφυπουργός Oικονομίας Χρ.Φώλιας ως «εισηγητής».


Το έργο της επιτροπής θα αφορά τόσο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (Γ ΚΠΣ) όσο και την επομένη (ΕΣΠΑ).


Εξάλλου ο κ. Αλογοσκούφης παρέτεινε την προθεσμία υποβολής προτάσεων και παρατηρήσεων για το ΕΣΠΑ ως τις 15 Σεπτεμβρίου, η οποία έληγε στις 31 Ιουλίου.


Τα υπουργεία και οι φορείς ενημερώθηκαν από το υπουργείο Oικονομίας ότι με το ΕΣΠΑ θα εφαρμοσθούν «αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρότεροι κανονισμοί» από ό,τι στο Γ ΚΠΣ.


Πηγή: news.in.gr