Αρχική Νέα Τοπικά Παρέμβαση υποψηφίας Νομάρχου Ισαβέλλας Μπουρνιά για το Φράγμα Φυρόλακα

Παρέμβαση υποψηφίας Νομάρχου Ισαβέλλας Μπουρνιά για το Φράγμα Φυρόλακα

4

Παρέμβαση για το νέο φράγμα στην περιοχή Φυρόλακα έκανε η υποψήφια Νομάρχης  Ισαβέλλα Μπουρνιά κατηγορώντας τον Νομάρχη για κατασπατάληση πόρων , υπερβολικό κόστος καθώς επίσης και για αδιαφανείς διαδικασίες κατά την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα αναφέρει :


Φράγμα Φυρόλακα: ένα έργο με υπερβολικό κόστος, που δεν καλύπτει τις ανάγκες του Κάμπου

Το φράγμα Φυρόλακα σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λαμπρινούδη «αποτελούσε την κύρια απάντηση στο αρδευτικό πρόβλημα του Κάμπου». Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Λαμπρινούδης με επιστολή του προς τα μέλη του ΑΣΕΧ τον Απρίλιο 2005 δεσμευόταν ότι με την ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του 2005, θα καλύπτονταν οι ανάγκες ολόκληρου του Κάμπου.


Όλοι και ιδιαίτερα οι καλλιεργητές γνωρίζουν ότι οι ανάγκες του Κάμπου ανέρχονται σε 4-5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί. Επομένως, το φράγμα Φυρόλακα, που θα έχει τη δυνατότητα να διαθέσει περί τα 150.000 κ.μ., σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις του κ. Λαμπρινούδη, ούτε κατ` ελάχιστον δεν μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του Κάμπου – όταν μάλιστα γνωρίζουμε όλοι ότι μόνο κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες των μεγάλων βροχοπτώσεων μπορεί να γεμίσει ο ταμιευτήρας. Εύλογα λοιπόν οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι το φράγμα Φυρόλακα προβάλλεται σκόπιμα και παραπλανητικά ως η «λύση» που έδωσε η νομαρχιακή αρχή Λαμπρινούδη στο αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κάμπος της Χίου, χωρίς να δίνει λύση στην πραγματικότητα.


Πρέπει επίσης να σημειώσουμε:


• Το υπερβολικό κόστος του συγκεκριμένου έργου, που δεν δικαιολογείται από την απόδοση και τη χρησιμότητά του. Ο κ. Λαμπρινούδης οφείλει να εξηγήσει στο λαό της Χίου πώς ένα έργο που θα αποδίδει τουλάχιστον 80 με 90 χιλιάδες κ.μ. νερό (και όχι 150.000  όπως διαφημίζεται), κόστισε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι αποτελεί τη βέλτιστη και πλέον συμφέρουσα λύση για τον Κάμπο της Χίου.
• Την κατασπατάληση πόρων, η οποία αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων έργων που προώθησε η νυν νομαρχιακή αρχή, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να δώσει λύσεις στο πρόβλημα του νερού που χρόνια ταλανίζει το νομό. Μια προσπάθεια που ήταν εξ αρχής καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς προωθήθηκαν έργα χωρίς να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, ούτε οι απαραίτητες μελέτες.
• Την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε, ανάμεσα σε άλλα έργα, και κατά την υλοποίηση του φράγματος Φυρόλακα.
• Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατασπατάληση πόρων της ΝΑΧ εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται συμβάλλει και η αμετροέπεια της νομαρχιακής αρχής. Χωρίς καμία αίσθηση του μέτρου, και με μόνο στόχο να ενισχυθεί προεκλογικά το προφίλ του κ. Λαμπρινούδη, ξοδεύονται αλόγιστα υπέρογκα ποσά σε δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις προβολής, σε έντυπα και ένθετα προεκλογικού χαρακτήρα, σε εγκαίνια έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, τα οποία αναρωτιόμαστε πόσο αναγκαία είναι τη στιγμή που – παρά τις όποιες δηλώσεις και ισχυρισμούς της νομαρχιακής Αρχής- τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί.”