Αρχική Νέα Οικονομία «Τελευταίο αντίο» για το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα- Τουρκία

«Τελευταίο αντίο» για το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα- Τουρκία

10

Αρνητική απάντηση έδωσε η Αρμόδια Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής  Ντανούτα Χούμπνερ σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρου Αρναουτάκη για τη δυνατότητα μεταφοράς χρηματοδοτικών πόρων του προγράμματος INTERREG ΙΙΙΑ/ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ σε άλλα διασυνορικά προγράμματα.


Σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης είχε θέσει το θέμα της πορείας του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG ΙΙΙΑ/ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ που αφορά τα νησιά του Αιγαίου και το νομό Έβρου.


Η Αρμόδια Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής   Ντανούτα Χούμπνερ  απάντησε πως  δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα ακυρωθεί, δεδομένου ότι υποστηρίζεται ένθερμα και από τις δύο χώρες.


Στην πράξη βέβαια διαφορετικά έχουν τα πράγματα και το γνωρίζει πολύ καλά τόσο ο Δήμος Χίου που ήθελε να εντάξει τα «Θεοδωράκεια» όσο και η Νομαρχία που επιθυμούσε να εντάξει οδικούς άξονες.
Παρ’ όλα αυτά η κα Επίτροπος  δήλωσε κατηγορηματικά πως σε περίπτωση που ακυρωθεί το πρόγραμμα τότε, οι χρηματοδοτικοί πόροι που είχαν δεσμευτεί ήδη από το 2003, θα χαθούν οριστικά εφόσον δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα και συγκεκριμένα στα προγράμματα INTERREG IIIA / ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ και το INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, όπως  είχε ζητήσει ο κ. Αρναουτάκης.

Αρνητική ήταν, επίσης, η απάντηση της στην ερώτηση του κ. Αρναουτάκη για το αν μπορεί να δοθεί το δικαίωμα στους  φορείς των παραμεθόριων περιοχών που έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, να υλοποιήσουν δράσεις διασυνοριακής συνεργασίας στο πλαίσιο άλλων
διασυνοριακών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, η Επίτροπος διευκρινίζει πως η μεταφορά σχεδίων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο δεν θα είναι δυνατή.