Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πετρελαιοκηλίδες απειλούν Φιλιππίνες και Λίβανο, του Τάσου Σαραντή

Πετρελαιοκηλίδες απειλούν Φιλιππίνες και Λίβανο, του Τάσου Σαραντή

6

Καύσιμα από δεξαμενή του τάνκερ που βυθίστηκε στις κεντρικές Φιλιππίνες στις 11 Αυγούστου εξακολουθούν να χύνονται στη θάλασσα προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στη χώρα, δήλωσαν περιβαλλοντολόγοι και αξιωματικοί της ακτοφυλακής.


Περίπου 200 λίτρα πετρέλαιο την ώρα χύνονται στη θάλασσα γύρω από το νησί Γκουιμάρας, 495 χιλιόμετρα νότια της Μανίλας. Οι αρχές αντιμετωπίζουν προβλήματα στον εντοπισμό του σημείου που βυθίστηκε το ΜΤ Solar 1 εξαιτίας των ισχυρών υπόγειων ρευμάτων.


Το ΜΤ Solar 1 μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια λίτρα πετρέλαιο όταν βυθίστηκε από τα οποία τουλάχιστον 300.000 λίτρα έχουν ήδη χυθεί στη θάλασσα. Αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού των Φιλιππίνων επισήμαναν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να ανασύρουν το πλοίο που βρίσκεται σε βάθος 3.000 ποδιών. Οι ίδιοι ανέφεραν πως η κηλίδα έχει ήδη φτάσει κοντά στις ακτές στις επαρχίες Ιλόιλο και Νέγκρος επηρεάζονταν πάνω από 40.000 ανθρώπους που ζουν από την αλιεία.   


Εντωμεταξύ, η  φιλανδική προεδρία της ΕΕ απέστειλε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της, πιέζοντάς τους να προσφέρουν επείγουσα βοήθεια στον Λίβανο για να αντιμετωπίσει την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που σχηματίσθηκε στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.


Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, περίπου 10.000 έως 15.000 τόνοι μαζούτ έχουν εξαπλωθεί στη θάλασσα, ενώ η τεράστια κηλίδα εξαπλώθηκε σε μήκος 150 χιλιόμετρων της ακτογραμμής έως τα χωρικά ύδατα της Συρίας.


Η Greenpeace εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις καθαρισμού μπορεί να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο, ενώ το κόστος τους αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ. 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 23/8/2006