Αρχική Νέα Οικονομία 76 ΕΥΡΩ συν τα έξοδα των φωτογραφιών, το νέο χαράτσι.

76 ΕΥΡΩ συν τα έξοδα των φωτογραφιών, το νέο χαράτσι.

10

Διαβατήρια με μικροτσίπ

 

ΑΠΟ ΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΩΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΘΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ

Ενισχυμένες προδιαγραφές ασφαλείας προβλέπονται για τα ελληνικά διαβατήρια που θα εκδοθούν μετά τις 26 τρέχοντος Αυγούστου και θα επιβαρύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο με 20 ευρώ επιπλέον.


Το κόστος έκδοσης νέου διαβατηρίου, πενταετούς διάρκειας, διαμορφώνεται πλέον στα 76 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών που κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ.


Τα νέα διαβατήρια, που θα διατίθενται από τις 26 Αυγούστου, περιλαμβάνουν στην επιφάνειά τους μικροτσίπ, στο οποίο αποθηκεύονται ψηφιακά η φωτογραφία του κατόχου και τα στοιχεία της δίγραμμης ζώνης που βρίσκονται κάτω από τη φωτογραφία.


Από τις 28 Ιουνίου του 2009 το αργότερο, στο μικροτσίπ θα αποθηκεύεται και το δακτυλικό αποτύπωμα του κατόχου, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Τα εκδοθέντα διαβατήρια από την 1η Ιανουαρίου του 2006 ισχύουν κανονικά μέχρι την ημερομηνία ισχύος τους, που αναγράφεται σ’ αυτά. Εχουν εκδοθεί περίπου 400 χιλιάδες τέτοια διαβατήρια.


Τα εκδοθέντα διαβατήρια πριν από την 1/1/2006 πρέπει να αντικατασταθούν υποχρεωτικά μέχρι τις 31/12/2006.


Ο Συνασπισμός με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απαράδεκτο χαράτσι 45 ευρώ στα νέα διαβατήρια και τονίζει ότι η τοποθέτηση μικροτσίπ αποτελεί κίνδυνο για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.


Αναφέρει χαρακτηριστικά:


«Η απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ενσωματώνεται μικροτσίπ στα νέα διαβατήρια (από 26/8/2006) είναι αμφίβολης νομιμότητας και συνταγματικότητας και, σε κάθε περίπτωση, εγκυμονεί για το μέλλον σοβαρότατους κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα και τις
ατομικές ελευθερίες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται σε όλη τη Δύση ένα υποκινούμενο υστερικό κλίμα γενικευμένης τρομολαγνείας.


Δεν φτάνει, όμως, το μικροτσίπ, αλλά έρχεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να επιβάλει ένα νέο, απαράδεκτο “χαράτσι” στους πολίτες, αυξάνοντας σε 45 ευρώ (περίπου κατά 100%) το ποσό που θα καταβάλλουν για τα νέα διαβατήρια ψηφιακού φακελώματος».


 


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/08/2006