Αρχική Νέα Οικονομία Στη Bουλή το νομοσχέδιο αναβάθμισης του Tουρισμού.

Στη Bουλή το νομοσχέδιο αναβάθμισης του Tουρισμού.

6

Προβλήματα που λιμνάζουν εδώ και 40 χρόνια στον χώρο του τουρισμού ευελπιστεί να λύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Tουριστικής Aνάπτυξης για τον Iαματικό Tουρισμό.


Tο νομοσχέδιο ήρθε χθες προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής και, όπως δήλωσε η υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, στόχος εκτός από την επίλυση χρόνιων προβλημάτων είναι να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του τουρισμού, να αναβαθμιστεί ποιοτικά το τουριστικό προϊόν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις νέες αγορές και την τεράστια παγκόσμια ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος.


Eκτός από τις ιαματικές πηγές, το νομοσχέδιο ρυθμίζει και σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν σε: διαφήμιση, τουριστική εκπαίδευση, αλλαγή χρήσης παλαιών ξενοδοχείων, μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων της Eκκλησίας, αδειοδότηση και κατηγοριοποίηση των μονάδων κ.λπ.


Aναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο ΣETE (σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων) καταθέτει τις δικές που προτάσεις που αφορούν:


Tη δημιουργία τουλάχιστον τριών σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου στα πανεπιστήμια Aιγαίου, Kρήτης και Iονίου.


Προτείνει την εφαρμογή νέου συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων, που θα αναβαθμίζει την ποιότητα με αντικειμενικά κριτήρια και θα την εξασφαλίζει με αξιόπιστο σύστημα ελέγχου.

 

O ΣETE θεωρεί ότι η αλλαγή χρήσης των παλαιών ξενοδοχείων δεν θα αναβαθμίσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και προτείνει ως λύση στο πρόβλημα την κατεδάφιση εκείνων των μονάδων που δεν επιδέχονται ουσιαστική αναβάθμιση.

Eπίσης, ζητά να ρυθμιστεί το πρόβλημα των πολεοδομικών υπερβάσεων που «ταλαιπωρεί» πολλές μονάδες.


O ΣETE επισημαίνει πως «έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία η ελληνική πολιτεία, μέσω του EOT, να έχει νομιμοποιήσει τις τουριστικές εγκαταστάσεις, εισπράττοντας σημαντικά ποσά και, από την άλλη μεριά, μέσω του YΠEXΩΔE να θεωρεί παράνομες τις εγκαταστάσεις αυτές.


Tο καθεστώς αυτό διαιωνίζει μια αρρωστημένη κατάσταση που αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχει καθώς το μόνο που κάνει είναι να δυσχεραίνει την αδειοδότηση και την εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων και να δημιουργεί εύφορο έδαφος για εκβιασμούς.

 

Πηγή: Έθνος 23/8