Αρχική Νέα Τοπικά Παρέμβαση υποψήφιου Νομάρχη Χίου Αλέκου Γαϊτάνου για μόλυνση του κόλπου της Λαγκάδας

Παρέμβαση υποψήφιου Νομάρχη Χίου Αλέκου Γαϊτάνου για μόλυνση του κόλπου της Λαγκάδας

14

 

Δελτίο τύπου για μόλυνση του κόλπου της Λαγκάδας απέστειλε ο υποψήφιος Νομάρχης Χίου Αλέκος Γαϊτάνος, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

 

Η ανυπαρξία Νομαρχιακής Πολιτικής Περιβάλλοντος μόλυνε τη Λαγκάδα .

 

Η ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική του κ. Νομάρχη, είναι εκείνη που ευθύνεται για τη μόλυνση του κόλπου Λαγκάδας.


Το πάλαι ποτέ φιλέτο της βορειοανατολικής Χίου, η Λαγκάδα με το δαντελωτό κόλπο, τους ονειρικούς ορμίσκους Γιουβάρι και Δελφίνι και το νησάκι της τον Ταύρο, κατάντησε σήμερα απτό δείγμα ρημαγμένης  περιβαλλοντικά περιοχής βιασμένης από ανθρώπινες παρεμβάσεις.


Ανθρώπινες παρεμβάσεις που είτε είχαν το στοιχείο της αθέλητης δια νόμου επιβολής με την έλευση του στρατού, είτε έθεταν το δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη.


Δίλημμα ασύμβατο σε συνθήκες ευνομούμενης πολιτείας, όπου οι νόμοι προστασίας του περιβάλλοντος θα ήταν απόλυτα σεβαστοί από όλους και το δικαίωμα της εργασίας των πολιτών κατοχυρωμένο και όχι αντικείμενο αισχρής ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Η ανυπαρξία πολιτικής περιβάλλοντος από την Νομαρχιακή Αρχή Λαμπρινούδη, με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, την αντεπιστημονική προσέγγιση του θέματος των ιχθυοκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Λαγκάδας,  την απουσία βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων και άλλες οχλούσες δραστηριότητες , συνέθεσαν τις συνθήκες διατάραξης ολόκληρου του οικοσυστήματος της περιοχής και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.


Είναι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί αυτή η Νομαρχιακή Αρχή, υπεύθυνο για τη διάρρηξη του ιστού της μικρής τοπικής κοινωνίας και των συμπτωμάτων κοινωνικού αυτοματισμού που συχνά παρατηρούνται δηλητηριάζοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις των συγχωριανών.


Μοντέλο ανάπτυξης στρεβλό, εχθρικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασύμβατο με τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας, βασικών προϋποθέσεων  μιας  άλλου τύπου ανάπτυξης.
Ανάπτυξης για το μέλλον της Λαγκάδας και των κατοίκων της.
   
                                             Αλέκος Γαϊτάνος
                                         Υποψήφιος Νομάρχης