Αρχική Νέα Οικονομία Όσο μικρότερο τόσο… ακριβότερο

Όσο μικρότερο τόσο… ακριβότερο

9

Aναλογικά μικρότερη η τιμή ανά τ.μ. σε μεγάλα διαμερίσματα


Αναλογικά φθηνότερα είναι, πλέον, τα μεγάλα διαμερίσματα σε σύγκριση με τα μικρά. Τα… απλησίαστα επίπεδα στα οποία κινούνται οι τιμές στην αγορά κατοικίας έχουν περιορίσει κατά πολύ τη ζήτηση στην κατηγορία των διαμερισμάτων άνω των 120 τ.μ., με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να ρίχνουν τις τιμές τους έως και κατά 15%.

 

Στην κατηγορία 70 – 90 τ.μ. – τη δημοφιλέστερη στην αγορά ακινήτων, αφού αντιστοιχεί σε 60% των συνολικών αγοραπωλησιών – οι τιμές συνεχίζουν ακάθεκτες την ανηφόρα. Διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν πτώση των τιμών τους το 2006 λόγω των αντικειμενικών αξιών και του ΦΠΑ, οι τιμές στην κατηγορία αυτή έχουν ανέβει 5% – 10% από την αρχή του χρόνου. Μάλιστα οι μεσίτες εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο οι κατασκευαστές θα ανεβάσουν επιπλέον 5% τις τιμές, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται παραδοσιακά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου.

Φθηνότερο το… ρετιρέ


Τα στοιχεία τραπεζών, κατασκευαστών και μεγάλων μεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι σε σχέση με την κατηγορία των 80 τ.μ., τα ακίνητα επιφανείας 110 – 120 τ.μ. πωλούνται φθηνότερα κατά 10% ανά τ.μ. και τα ακίνητα 130 – 150 τ.μ. φθηνότερα κατά 15% ανά τ.μ.. Για παράδειγμα στο Γαλάτσι, για νεόδμητο διαμέρισμα 80 τ.μ. ο κατασκευαστής ζητάει 2.500 ευρώ ανά τ.μ., όταν άλλο διαμέρισμα 120 τ.μ. στην ίδια πολυκατοικία πωλείται προς 2.250 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το ρετιρέ 150 τ.μ. κοστίζει 2.125 ευρώ ανά τ.μ.


Αδικαιολόγητες αυξήσεις


Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν οι κατασκευαστές, δεν δικαιολογούνται από την άνοδο τιμών των υλικών. «Το μέσο κατασκευαστικό κόστος για ένα διαμέρισμα τον Ιούλιο ήταν περί τα 800 ευρώ ανά τ.μ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα υλικά έχουν αυξηθεί 10% το καλοκαίρι, το κόστος της κατασκευής θα ανέβει – το πολύ – στα 880 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο αν ο εργολάβος κάνει αύξηση 5% στην τιμή πώλησης του διαμερίσματος, προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση για τον αγοραστή 100 – 150 ευρώ ανά τ.μ. (για ακίνητα αξίας 2.000 – 3.000 ευρώ/τ.μ.). Πρόκειται για αύξηση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που δικαιολογεί το κόστος κατασκευής», σημειώνει ο Νίκος Γιαννουλέλης, σύμβουλος ακινήτων.


Τεχνητή ζήτηση…


Τα στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι και τα τέλη Ιουλίου οι τελικές συμφωνίες για την αγορά μεγάλης κατοικίας κλείνονταν σε τιμές έως και 10% μικρότερες από τις ζητούμενες. Υπήρχαν, αναφέρουν, αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες κατασκευαστές δέχθηκαν να πωλήσουν διαμερίσματα σε τιμές μικρότερες έως και κατά 15% από αυτές που αρχικά ζητούσαν, επειδή αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας. Και συμπληρώνουν ότι αν φέτος το φθινόπωρο δεν υπάρξει τεχνητή ζήτηση στην αγορά – δηλαδή δεν πέσουν στην παγίδα οι αγοραστές, να σπεύσουν μαζικά στις τράπεζες για να εκδώσουν δάνεια ώστε να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που θα προέλθουν από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2007 – τότε τα φαινόμενα μείωσης των τιμών θα γίνονται όλο και πιο συχνά.


H παγίδα με τους φόρους


Μάλιστα αναφέρουν το ακόλουθο παράδειγμα. Στις αρχές του 2005 ένα διαμέρισμα που κόστιζε 2.000 ευρώ/τ.μ. είχε αντικειμενική αξία 1.000 ευρώ/τ.μ. Το ίδιο διαμέρισμα αρχές του 2006 είχε φτάσει να κοστίζει 2.300 ευρώ/τ.μ. (15% ακριβότερα), ενώ η αντικειμενική τιμή ανέβηκε στα 1.300 ευρώ/τ.μ. (αύξηση 30%). Άρα ο επιπλέον φόρος που γλίτωσε ο αγοραστής ήταν 33 ευρώ/τ.μ. (11% φόρος μεταβίβασης στη διαφορά των επιπλέον 300 ευρώ/τ.μ. της αντικειμενικής αξίας). Για να γλιτώσει λοιπόν ο καταναλωτής 33 ευρώ/τ.μ. φόρο, επιβαρύνθηκε 300 ευρώ/τ.μ., λόγω της ανόδου των εμπορικών τιμών! Δηλαδή δέκα φορές περισσότερο.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 24/08/2006