Αρχική Νέα Τοπικά Ισαβέλλα Μπουρνιά: για την ανάγκη διατήρησης αυτόνομων νομαρχιών στα νησιά μας

Ισαβέλλα Μπουρνιά: για την ανάγκη διατήρησης αυτόνομων νομαρχιών στα νησιά μας

11

Η  υποψήφια Νομάρχης Ι.Μπουρνιά αναφέρεται στα λεγόμενα του υπουργού εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με τη συνένωση νομαρχιών και συγκεκριμένα σχολιάζει:


«Η αναφορά του υπουργού εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην εκούσια συνένωση νομαρχιών ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2010 παρουσιάστηκαν από τον υπουργό ως στόχος της κυβέρνησης.


Οι εκούσιες συνενώσεις νομαρχιών ίσως βρουν πεδίο εφαρμογής στη ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιφέρειες που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, αλλά μόνον κατόπιν διαλόγου με τους πολίτες, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση.


Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε να ισχύσει για τις νομαρχίες των νησιών και μάλιστα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η διαφορετικότητα των νησιών έχει αναγνωριστεί από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της νησιωτικότητας κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Η γεωμορφολογία των δεν επιτρέπει τέτοιου είδους συνενώσεις.


Είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση της διοικητικής αυτονομίας των νησιών, ώστε να λειτουργούν με αυτάρκεια υπηρεσιών. Η νομαρχία Χίου θα πρέπει να στελεχωθεί με τα στελέχη εκείνα τα οποία προβλέπει ο οργανισμός λειτουργίας της προκεινουμένου να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον πολίτη, την έκφραση της βούλησης και της διεκδίκησης των πολιτών του νομού προς την πολιτεία.»