Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Μεταλλαγμένες πατάτες στα πιάτα των καταναλωτών, του Τάσου Σαραντή

Μεταλλαγμένες πατάτες στα πιάτα των καταναλωτών, του Τάσου Σαραντή

10

Μια ακόμη προσπάθεια της βιομηχανίας των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων να εισέλθει στην αγορά των διατροφικών αγαθών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανία, ακόμη μια φορά με ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, την πατάτα.


Απόπειρα για να βάλει στο πιάτο των βρετανών καταναλωτών γενετικά τροποποιημένες πατάτες πραγματοποιεί η πολυεθνική εταιρεία BASF, επικαλούμενη την προστασία της υγείας των καταναλωτών από τα μυκητοκτόνα με τα οποία ραντίζονται οι πατάτες και τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών.


Οι μεταλλαγμένες πατάτες στην καλλιέργεια των οποίων θέλει να προχωρήσει η εταιρεία θα είναι ανθεκτικές στην ασθένεια ερυσίβη (καπνιά της πατάτας), η οποία ήταν και υπεύθυνη για τον φοβερό λιμό που έπληξε το 1840 την Ιρλανδία, προκαλώντας ένα εκατομμύριο θανάτους και οδηγώντας τους Ιρλανδούς στη μαζική μετανάστευση στις ΗΠΑ.


Προκειμένου να τροποποιήσουν γενετικά τις πατάτες, έτσι ώστε να αντιστέκονται στη σήψη που προκαλεί η ασθένεια, οι ερευνητές της BASF εξήγαγαν δύο γονίδια από μια άγρια ποικιλία της μεξικανικής πατάτας τα οποία αντιστέκονται σθεναρά στην ερυσίβη, μια οικογένεια παθογενών μυκήτων που ουσιαστικά διαλύει τους κονδύλους της πατάτας μετατρέποντάς τους σε χυλό.


Οι ερευνητές εισήγαγαν τα δύο γονίδια στις κοινές πατάτες και δημιούργησαν ένα είδος πατάτας που παραμένει απρόσβλητο στην εν λόγω ασθένεια. Τα γονίδια επιτίθενται στον μύκητα δολοφονώντας τα κύτταρα γύρω από την περιοχή της μόλυνσης, κάτι που θα σώζει τις καλλιέργειες πατάτας από την καταστροφή, δεδομένου ότι κανένα είδος πατάτας δεν μπορεί να αντισταθεί στην ερυσίβη.


Επιχειρηματολογώντας υπέρ της μεταλλαγμένης ποικιλίας πατάτας, η εταιρεία επικαλείται την προστασία της υγείας των καταναλωτών, αφού οι κοινές πατάτες ψεκάζονται περίπου 15 φορές το χρόνο με χημικές ουσίες για να προστατευθούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Μόνο στη Βρετανία οι αγρότες δαπανούν περίπου 20 εκατομμύρια λίρες το χρόνο για τα συγκεκριμένα μηκυτοκτόνα.


Επιπλέον, επικαλείται τις απώλειες του αγροτικού εισοδήματος, που στη Βρετανία ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια λίρες το χρόνο, από τις επιπτώσεις της ασθένειας στις καλλιέργειες της πατάτας. Βέβαια, η εταιρεία γνωρίζει ότι αν οι μεταλλαγμένες πατάτες βρουν «γόνιμο» έδαφος στη Βρετανία, θα έχει στα χέρια της ένα χρυσοφόρο προϊόν, αφού οι πατάτες αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια βασικών τροφίμων στον κόσμο.


Εάν τελικά οι μεταλλαγμένες πατάτες θα μπουν στα πιάτα των καταναλωτών εξαρτάται από το βρετανικό Τμήμα για το Περιβάλλον τα Τρόφιμα και τις Αγροτικές Υποθέσεις το οποίο είναι αρμόδιο να εγκρίνει αίτηση της BASF  για την πραγματοποίηση καταρχήν δύο πειραματικών καλλιεργειών των γενετικά τροποποιημένων πατατών.


Πάντως, οι προθέσεις της εταιρείας έχουν προκαλέσεις τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων οι οποίες υπενθυμίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν κάνει ήδη τις επιλογές τους αρνούμενοι την κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων, λόγος για τον οποίο τα σούπερ μάρκετ  και οι βιομηχανίες τροφίμων δεν τα προωθούν στην αγορά.


 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24/8/2006