Αρχική Νέα Οικονομία Συμβουλές για νοικιάσεις κατοικιών από φοιτητές

Συμβουλές για νοικιάσεις κατοικιών από φοιτητές

9

«Θηλιά» για τους χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές αποτελεί το ύψος των ενοικίων σε μικρά διαμερίσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών.

 

Στο Λεκανοπέδιο, όπως εκτιμά η οργάνωση καταναλωτών, οι τιμές μίσθωσης ακόμα και για «στούντιο» μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 550 ευρώ, ενώ το «καπέλο» που μπαίνει αυτή την περίοδο, πριν την έναρξη της νέας φοιτητικής περιόδου, κυμαίνεται από 30% μέχρι 50%.


Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών δίνει στους ενοικιαστές οκτώ συμβουλές πριν την μίσθωση:


– Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
– Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αυτήν την περίοδο εξαπατούν τους ανυποψίαστους φοιτητές και θησαυρίζουν σε βάρος τους.
– Να απευθύνονται σε κτηματομεσίτες για εξεύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου της μίσθωσης.
– Να ελέγχουν το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κλπ).
– Να ρωτούν για το ποσοστό που θα πληρώσουν στα κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες.
– Να διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος.
– Να βλέπουν αρκετές κατοικίες, πριν καταλήξουν.
– Να μην βιάζονται να συμφωνήσουν και να αναζητούν κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις Σχολές, αρκεί οι περιοχές αυτές να έχουν καλή συγκοινωνία.


Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, είναι η συγκατοίκηση δυο ή τριών ατόμων σε σπίτια με πολλά δωμάτια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.


Σε ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών υπάρχει οικονομική αρωγή που βασίζεται στην κρατική μέριμνα. Η παροχή δωρεάν σίτισης στους σπουδαστές, των οποίων το οικογενειακό τους εισόδημα βρίσκεται μέχρι ύψους 30.000 ευρώ, αποτελεί βοήθημα στην οικονομική δυσχέρεια.


Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ τον χρόνο δίνεται σε όλους τους φοιτητές, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κυρίας κατοικίας τους, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την καταβολή του:


– Εάν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 30.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
– Να μην υπάρχει κατοικία μεγαλύτερη από 200 τ.μ. στην οικογένεια του δικαιούχου. Εξαιρούνται τα χωριά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους.
– Η επιτυχία τουλάχιστον στα μισά μαθήματα του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του προηγούμενου έτους. Για το πρώτο έτος αρκεί μόνο η εγγραφή.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην εφορία είναι δυο:
– Πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος που σπουδάζει ο φοιτητής για την κατάσταση των σπουδών του.
– Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στο τόπο φοίτησης.