Αρχική Πολιτισμός Το Εθνικό Θέατρο περιοδεύει…

Το Εθνικό Θέατρο περιοδεύει…

15


Το Εθνικό Θέατρο περιοδεύει με τον αριστουργηματικό “Δον Κιχώτη” του Θερβάντες


Μία αριστουργηματική ιστορία που σημάδεψε την πορεία της λογοτεχνίας του δυτικού κόσμου -και που ψηφίσθηκε προσφάτως από το αναγνωστικό κοινό ως το καλύτερο έργο όλων των εποχών- διηγείται η παράσταση που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Ο “Δον Κιχώτης”, αγαπημένος ήρωας γενιών και γενιών, παρέα με τον πιστό υπηρέτη και σύντροφο Σάντσο, ταξιδεύουν, αιώνες τώρα, σε αναζήτηση ενός διαφορετικού κόσμου… Το ταξίδι τους… ανά την Ελλάδα ξεκινά στις 2 Ιουλίου από το Βόλο και ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.


Με τη δημοσίευση του πρώτου τόμου του “Δον Κιχώτη” το 1604, ο Θερβάντες εκτός από άμεση επιτυχία απέκτησε και οικονομική άνεση, σημαντικό αντιστάθμισμα στα δύσκολα χρόνια που είχε περάσει: σε ηλικία 28 ετών απήχθη μαζί με τον αδελφό του από πειρατές και πουλήθηκε στους Μαυριτανούς. Ελευθερώθηκε πέντε χρόνια αργότερα. Το δεύτερο μέρος του έργου εκδόθηκε το 1615.


Ο “Δον Κιχώτης” ήρθε σε μια εποχή που είχε αφήσει πίσω τα μοτίβα του ρομαντικού ιπποτισμού και ακολουθούσε εκείνα του ουμανισμού. Αν και άκαιρο, ως προς τα νοήματά του, κυρίως στο πρώτο μέρος που εστιάζει στα ιπποτικά ιδεώδη της εποχής, ο “Δον Κιχώτης” υπήρξε κάτι περισσότερο από ένα “αφελές” μυθιστόρημα. Είναι ένας ύμνος στον ανθρωπισμό, που αντιπαραθέτει στην πεζή, κοινότοπη και σκληρή πραγματικότητα, τη δημιουργική φαντασία ως το μέσο υπέρβασης όλων των δεινών.


Πολλά από τα στοιχεία του “Δον Κιχώτη” πηγάζουν από τη ζωή του δημιουργού του αλλά και από εκείνη της χώρας του. Αν και η Ισπανία διένυε τότε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της (βρισκόταν στο απόγειο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας της), είχε υποστεί διάφορες οδυνηρές ήττες. Από τη μια, η νοσταλγία για τον κόσμο που φεύγει, από την άλλη η καχυποψία γι’ αυτόν που έρχεται και τα ιδανικά που φέρνει μαζί του, οδήγησαν το Θερβάντες στη συγγραφή αυτού του ιπποτικού μυθιστορήματος -που ωστόσο αποφεύγει επιτυχώς τα μελοδραματικά κλισέ αυτού του λογοτεχνικού είδους- σε μια προσπάθεια να σχολιάσει (ή ακόμα και να κατανοήσει) τις κοινωνικές, θρησκευτικές και πνευματικές αλλαγές που έκαναν την εμφάνισή τους.


Η υπόθεση
Ερωτευμένος με την όμορφη δέσποινα Δουλτσινέα, ο -όχι και τόσο νέος- Δον Κιχώτης αποφασίζει να κερδίσει την καρδιά της, αποδεικνύοντας την ανδρεία του. Έτσι, παρέα με το Σάντσο Πάντσα, τον “ιπποκόμο” του, και το ψωράλογό του, το Ροσινάντη, ξεκινά τις περιπέτειές του. Μόνο που ο Δον Κιχώτης έχει μπερδέψει την πραγματικότητα με τα παραμύθια. Ο καιρός των ιπποτών έχει πια περάσει κι εκείνος μοιάζει με παραφωνία στη νέα τάξη πραγμάτων που αναδύεται.


Παγιδευμένος στις αλλόκοτες φαντασιώσεις του, ο Δον Κιχώτης γνωρίζει νέες περιπέτειες ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Μύλοι, που νομίζει ότι είναι γίγαντες, πρόβατα που περνά για ολόκληρο στρατό και άλλα πολλά είναι οι “εχθροί” που αντιμετωπίζει στο ταξίδι του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του όμως είναι η νοσηρή, τελικά, φαντασία του, μια φαντασία που γεννά μεν γέλιο, προκαλεί όμως και τη θλίψη για έναν κόσμο που χάθηκε…


Το έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι ένας ύμνος στον ανθρωπισμό. Αντιπαραθέτει στην πεζή, κοινότοπη και σκληρή πραγματικότητα τη δημιουργική φαντασία ως το μέσο υπέρβασης όλων των δεινών. Ο Δον Κιχώτης είναι ένας ονειροπόλος. Ένας ιππότης που φυλάει κάτω από την πανοπλία του μία παιδική ψυχή. Ο Δον Κιχώτης είναι ένας ήρωας αιώνιος.


Η ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή-σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Στέφανος Κορκολής
Στίχοι: Σταύρος Τσακίρης, Ρεββέκα Ρούση
Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριαλένα Μαρούδα
Παίζουν: Κώστας Ζαχαράκης (Δον Κιχώτης), Νίκος Γιαλελής (Σάντσο Πάντσα), Βαλέρια Χριστοδουλίδου (Δουλτσινέα), Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μαύρος, Ελένη Σιδερά, Μάρα Κουκουλά, Σταύρος Γιαγκούλης, Στέλλα Φάιτ, Μαρία Γκλαβά, Ηλιάνα Μπάλλα, Θανάσης Μαργαρίτης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Πέτρος Κιοσές, Ζαφείρης Κατραμάδας, Όλγα Παππά, Νικολίνα Μουαΐμη, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Στάθης Βούτος, Αγαπητός Μανδαλιός, Δημήτρης Αντωνιάδης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Γιώργος Γιαννακάκος, Ευτυχία Γιακουμή, Ιουλία Τσόλκα, Μαρία Φράγκου


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


1 Γαλάτσι, Ανοιχτό Θέατρο Αλσους Βεΐκου
3 Μαρούσι, Θέατρο Αναβρύτων
8 Πάτρα. Αρχαίο Ωδείο
12 Χίος, Ομήρειο Θέατρο
15 Παπάγου, Κηποθέατρο
17 Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο
20 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους