Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος: τι λέει ο ΕΚΟ για τις φωτιές

Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος: τι λέει ο ΕΚΟ για τις φωτιές

11

 
Στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς, το μόνο που πρέπει να γίνεται
είναι να καλούνται το ταχύτερο δυνατό οι πυροσβέστες

Ουμπέρτο Έκο


Την παραπάνω φράση, την έγραψε ο διάσημος Ιταλός φιλόσοφος πριν από μερικά χρόνια, για να συστήσει δηκτικά ότι καλό είναι αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτα να σωπαίνουν και εμείς, θα το συμπληρώσουμε, ότι και αυτοί που ενώ μπορούσαν να πράξουν κάτι δε το έκαναν καλό είναι να σωπαίνουν. Τώρα που οι ιαχές και οι δηλώσεις, κόπασαν σχετικά με τη μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έζωσαν τη χώρα μας, μπορούμε να στείλουμε και εμείς τη φωνή μας, κυρίως προς την ελληνική κοινή γνώμη.


Οι Πυροσβέστες έδωσαν τις τελευταίες μέρες, όπως και κάθε μέρα, εδώ και 76 χρόνια, τη μάχη με το κίνδυνο, ακροβατώντας μεταξύ της ζωής και θανάτου, θέτοντας στην κυριολεξία το ίδιο τους το κορμί ασπίδα στην πύρινη λαίλαπα. Την ίδια στιγμή που για όλους τους άλλους εργαζομένους, από το Υπουργείο Απασχόλησης, τονίζονταν η αναγκαιότητα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης τους και η διακοπή των εργασιών όπου υπάρχει θερμοκρασία 38 C, οι Έλληνες Πυροσβέστες δίνουν τη μάχη, σώμα με σώμα με τις φλόγες σε θερμοκρασίες πολλαπλασίως υψηλότερες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας .Θα πρέπει να τονίσουμε ότι πυρκαγιές αντίστοιχες της Χαλκιδικής δεν έκλεισαν ποτέ σε λιγότερο από 48 ώρες, και αυτό σίγουρα δεν οφείλεται σε γραφειοκράτες επιτελείς και πολυπράγμονες σχολιαστές. Επίσης θα πρέπει για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι ο τελευταίος φορέας που επεμβαίνει όταν το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ. Προηγούνται δράσεις, πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες, συνοδευόμενες από ευθύνες από μια σειρά κοινωνικούς εταίρους.(αυτοδιοίκηση-δασαρχεία-οικιστές-Γ.Γ.Π.Π.-κεντρική εξουσία) που έχουν ρόλο να ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Και βέβαια η πυρόσβεση είναι «η δουλειά μας» και μάλιστα «καλοπληρωμένη»όπως δήλωσαν κάποιοι. Και βέβαια οι «Πυροσβέστες δεν είναι ήρωες» συνέχισαν οι ίδιοι κάποιοι. Βέβαια η δουλειά μας και το έργο μας έκαναν κάποιους ήρωες, για να μπορούν σήμερα να κάνουν αφ υψηλού κριτική. Και στη συνέχεια από τηλεοπτικών δεκτών, πλείστοι έσπευσαν να ερίσουν πάνω στα απανθρακωμένα απομεινάρια των κατεστραμμένων δασών μας. Αυτών των φυσικών πνευμόνων, της πηγής ζωής, που για την προστασία τους, εμείς οι Έλληνες Πυροσβέστες έχουμε αφήσει όχι μόνο ιδρώτα αλλά δυστυχώς και άφθονο αίμα.


Και βέβαια οι πλείστοι, ερίζουν για την ευθύνη του κακού, της καταστροφής. Και είναι οι ίδιοι που είτε ως κυβερνώντες είτε ως αντιπολιτευόμενοι και αντίστροφα κώφευαν και κωφεύουν στις φωνές μας για τη σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι όλοι οι υπεύθυνοι κρατούντες που εγκατέλειψαν στον αυτόματο πιλότο τα τελευταία χρόνια το σύστημα πυροπροστασίας της χώρας, αρνούμενοι να ενσκήψουν πάνω του, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά του και να επικαιροποιείσουν τις δομές του.


Εδώ και πολλά χρόνια η Ένωσή μας κάθε χρόνο, μονότονα στέλνει την κραυγή αγωνίας της, προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας την εγκατάλειψη του συστήματος και την παγερή αδιαφορία της πολιτείας.


– Για τα χιλιάδες κενά σε πυροσβεστικό προσωπικό, που αγγίζει τα 4000 .
– Για την αδρανοποίηση εκατοντάδων πυροσβεστών που υπηρετούν σε πυροσβεστικά κλιμάκια, που ιδρύθηκαν χωρίς καμία επιχειρησιακή ανάγκη με μόνο γνώμονα την ικανοποίηση «άλλων σκοπών »
– Για τον ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της χώρας.
– Για την ανάγκη ενεργοποίησης, συντονισμού και την πραγματική επιχειρησιακή αξιοποίηση των εθελοντών συμπολιτών μας.
– Για τη θωράκιση του πυροσβεστικού επαγγέλματος, που να εγγυάται ασφαλή Πυροσβέστη που να εγγυάται ασφαλή Ελλάδα.


Κλείνοντας θα επαναλάβουμε αυτό που είπαμε πρώτη φορά το 1997 και από τότε επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο : «Ελπίζουμε τώρα οι αρμόδιοι να μας ακούσουν, για να μην συζητάμε και στο μέλλον τα ίδια πράγματα, αλλά με μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών στο μεσοδιάστημα»


                                   23-8-2006