Αρχική Νέα Οικονομία Aντικειμενικές ακινήτων: χαράτσι σε δόσεις

Aντικειμενικές ακινήτων: χαράτσι σε δόσεις

13

H νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, το 2007, δεν θα είναι η τελευταία. Θα ακολουθήσει και τρίτη, το 2008, στο όνομα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για την εφαρμογή του ΦΠA 
  
Νέες αυξήσεις – φωτιά στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων έρχονται το 2007. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δεύτερη, μέσα σε δώδεκα μήνες, αύξηση των αντικειμενικών τιμών επιβαρύνοντας σημαντικά όσους αποκτήσουν ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά, μετά την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται σημαντικά και οι αντικειμενικές τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων και κτισμάτων.


Οι αυξήσεις, που θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό του 2007, εξυπηρετούν και τις εισπρακτικές ανάγκες της κυβέρνησης για τον φετινό προϋπολογισμό, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα σπεύσουν έως το τέλος του έτους στις Εφορίες για την πραγματοποίηση γονικών παροχών και μεταβιβάσεων, προκειμένου να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές.


Και το 2008


H νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, της ίδιας τάξης με τις φετινές και δεν θα είναι η τελευταία. Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τρίτη αύξηση, το 2008, στο όνομα της εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στα νεόδμητα ακίνητα ο ΦΠΑ που τυπικά τέθηκε σε εφαρμογή από φέτος.


Ας σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2006 οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 25%, ενώ υπήρξαν περιοχές στις οποίες οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 50% και έφθασαν ακόμη και το 80%. Ανάλογες αναπροσαρμογές αναμένεται να γίνουν και φέτος, ιδίως σε περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια οι αγοραίες τιμές των ακινήτων παρουσίασαν έντονα ανοδική πορεία.


Οι επιπτώσεις


Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στους φορολογουμένους. Ειδικότερα, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών:


* Θα μεγαλώσει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση όσων φορολογουμένων αποκτήσουν μετά την Πρωτοχρονιά ακίνητο με γονική παροχή, μεταβίβαση ή κληρονομιά. Αυτό θα συμβεί επειδή οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιάς ή γονικής παροχής. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας 125.000 ευρώ, ο φορολογούμενος πληρώνει φέτος φόρο μεταβίβασης 13.450 ευρώ. Με αύξηση της αντικειμενικής τιμής κατά 25% από την 1-1-2007, ο φόρος μεταβίβασης αυξάνεται στα 16.887 ευρώ, προκαλώντας επιβάρυνση 3.437 ευρώ.


* Θα επιβαρύνει όσους φορολογουμένους αποκτήσουν νεόδμητο ακίνητο που υπάγεται σε καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται με βάση αξία που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής.


* Θα αυξήσει το κόστος των εξόδων μεταβίβασης ακινήτου, καθώς τα συμβολαιογραφικά έξοδα υπολογίζονται με βάση την αναγραφόμενη αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον η αντικειμενική.


* Θα προκαλέσει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλα τα νοικοκυριά, καθώς με βάση την αντικειμενική αξία υπολογίζονται μια σειρά από τέλη. Για παράδειγμα, με βάση την αντικειμενική αξία υπολογίζεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


* Θα αυξήσει το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών (ΕΚΚΟ), με βάση το οποίο υπολογίζεται ο ΦΠΑ που καταβάλλουν στην Εφορία οι κατά περίσταση κατασκευαστές ακινήτων (με αυτεπιστασία) για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Συστατικό του ΕΚΚΟ είναι, μεταξύ άλλων, και οι αντικειμενικές τιμές.


* Θα αυξήσει το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης σε όσους διαμένουν σε κύρια κατοικία άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων ή σε δευτερεύουσα οικία επιφάνειας άνω των 150 τετραγωνικών.


* Θα αυξήσει το ελάχιστο εισόδημα που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες από την ενοικίαση των ακινήτων τους. Σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα που μπορούν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι είναι το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.


* Θα κάνει ακόμη πιο μακρινό το όνειρο πολλών νοικοκυριών για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. H αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα προκαλέσει νέες ανατιμητικές τάσεις στην αγορά ακινήτων, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τις ήδη υψηλές τιμές τους, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όποτε ανεβαίνουν οι αντικειμενικές τιμές, ακολουθεί αύξηση και των αγοραίων τιμών.40% πάνω στα εκτός σχεδίου


Από την 1η Ιανουαρίου 2007 αναμένεται να αυξηθούν και οι αντικειμενικές τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων (EBA, ABA κ.λπ.) σε ποσοστό που, σύμφωνα με όσα εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα ξεπεράσει το 40% κατά μέσον όρο.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα εκτός σχεδίου είχε προγραμματισθεί αρχικά να γίνει εντός του πρώτου φετινού εξαμήνου, όμως το οικονομικό επιτελείο την ανέβαλε λόγω του πολιτικού κόστους που θα προκαλούσε εν όψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ  26/08/2006