Αρχική Νέα Τοπικά Στη Βουλή το ν/σ για την Ιδρυση Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης

Στη Βουλή το ν/σ για την Ιδρυση Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης

15

Νέα δεδομένα για την απασχόληση των ναυτικών.
ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα στη Βουλή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση πάνω σχέδιο νόμου για την Ιδρυση Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης.
Η ίδρυση του Ινστιτούτου αυτού δημιουργεί νέα δεδομένα για την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ στην οποία προστίθεται ότι ο περιορισμός της ανεργίας αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.


Με την ίδρυση του Ινστιτούτου θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης ανέργων ναυτικών όλων των ειδικοτήτων με κεντρικό στόχο τη διαρκή εκπαίδευσή τους, που θα τους καταστήσει ανταγωνιστικούς στο νέο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Το υπό ίδρυση Ινστιτούτο Ναυτικής Κατάρτισης, θα είναι και ο τελικός δικαιούχος για δράσεις κατάρτισης ανέργων ναυτικών, ναυτιλιακών και λιμενικών ειδικοτήτων. Αποτελεί μια σύγχρονη πρόταση, ενταγμένη πλήρως στο πνεύμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται, η οποία ευελπιστεί να δώσει στους καταρτιζόμενους τα απαραίτητα εφόδια που θα τους καθιστούν ανταγωνιστικούς στο νέο περιβάλλον της σύγχρονης ναυτιλίας.

Το Ινστιτούτο Ναυτικής Κατάρτισης, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς σχεδιασμού, θα υλοποιήσει δράσεις κατάρτισης με την ολοκλήρωση των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων θα έχει όλα τα αναγκαία εφόδια και δεξιότητες για να επιστρέψει με επιτυχία στην αγορά εργασίας.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το υπό ίδρυση Ινστιτούτο θα έχει εξασφαλισμένους πόρους για τη βιωσιμότητά του από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που θα ξεπεράσουν τα έξι εκατομμύρια ευρώ, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ θα στελεχωθεί από εξειδικευμένους τεχνοκράτες και επιστήμονες στον τομέα της κατάρτισης.


Με τη δημιουργία και την υλοποίηση προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης και επιμόρφωσης ναυτικών, όλων των ειδικοτήτων, επιδιώκεται, υπογραμμίζει το ΥΕΝ:


– Η αναβάθμιση της ποιότητας των στελεχών του Εμπορικού μας Ναυτικού.


– Η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού.


– Η εξασφάλιση μεγαλύτερων δυνατοτήτων απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών τόσο στον ελληνικό όσο και στον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο.


– Η αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους εργασίας των Ελλήνων ναυτικών (σε σχέση με ναυτικούς τρίτων χωρών) με την παροχή από αυτούς υψηλότερου επιπέδου ποιοτικών υπηρεσιών.


Επίσης, στο σχέδιο νόμου κατατέθηκε τροπολογία με την οποία προβλέπεται η κατά προτεραιότητα πρόσληψη των Ελλήνων ναυτικών στα λιμάνια της χώρας.


Πηγή: Ναυτεμπορική 29/8