Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κλινικές για υπέρβαρα παιδιά στην Αυστραλία!, του Τάσου Σαραντή

Κλινικές για υπέρβαρα παιδιά στην Αυστραλία!, του Τάσου Σαραντή

5

 Το πρόβλημα της παχυσαρκίας των παιδιών έχει οξυνθεί τόσο στην Αυστραλία με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η δημιουργία κλινικών για υπέρβαρα παιδιά, ενώ δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις στη Βρετανία.


Το 30% των παιδιών της Αυστραλίας αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών αυξάνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό 1,7%.


Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι τόσο μεγάλο που παρατηρείται παιδιά ηλικίας μόλις 2 ετών να ζυγίζουν 30 κιλά, ενώ το βάρος παχύσαρκων εφήβων να φτάνει τα 135 κιλά.


Η νέα κλινική που θα ξεκινήσει στο Northern Hospital της Βικτώριας στις 11 Σεπτεμβρίου, είναι η δεύτερη κλινική που θα λειτουργήσει στην πολιτεία και θα έχει ως αποκλειστικό της στόχο την βελτίωση της υγείας, των διατροφικών συνηθειών αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από την παχυσαρκία σε  νεαρά παιδιά από 2- 16 ετών.


Ήδη όπως αναφέρει το νοσοκομείο η ζήτηση είναι μεγάλη αφού τα ραντεβού της πρώτης μέρας λειτουργίας της κλινικής έχουν ήδη κλειστεί.


Όπως ανέφερε ο παιδίατρος του νοσοκομείου, κ. Ντέιβιντ Τζέιμς, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να γίνεται από την παιδική ηλικία μιας και τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες και να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις που απειλούν άμεσα την ζωή τους. 

Να σημειωθεί ότι μία ακόμα κλινική για παχύσαρκα παιδιά  λειτουργεί στο Royal Children’s Hospital της Μελβούρνης, την οποία επισκέπτονται περίπου 400 παχύσαρκα παιδιά τον χρόνο, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 150 νέοι ασθενείς – παιδιά. Μέχρι στιγμής και από το 1998 που λειτουργεί η κλινική στο Children’s Hospital πάνω από 1100 γονείς έχουν αποταθεί σ’ αυτή για να ζητήσουν βοήθεια για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. 


SOS στη Βρετανία


Την ίδια στιγμή βρετανοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η Βρετανία θα έχει περισσότερους από 12 εκατομμύρια ενήλικες παχύσαρκους και ένα εκατομμύριο παχύσαρκα παιδιά το 2010, δηλαδή έναν ενήλικα στους τρεις και το 20% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των 15 ετών, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Ήδη στους ενήλικες το 1/4 αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, με το επίπεδο σχεδόν να έχει διπλασιαστεί στους άνδρες από το 1993, καθώς η κατανάλωση του πρόχειρου φαγητού έχει αυξηθεί δραματικά και τα επίπεδα της άσκησης έχουν μειωθεί, τονίζεται σε επίσημη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας.


Στα παιδιά, η παχυσαρκία θα πλήξει το 22% των κοριτσιών και το 19% των αγοριών κάτω των 15 ετών, ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων κοριτσιών θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο των αγοριών την προσεχή τετραετία, αν η τάση συνεχιστεί.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/8/2006