Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως «κιτ επισκευής», του Τάσου Σαραντή

Ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως «κιτ επισκευής», του Τάσου Σαραντή

19

Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της Αγγλίας καταψύχουν βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων παιδιών τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως θεραπεία σε περίπτωση τραυματισμού που θα απειλήσει την καριέρα τους.


Ολο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές στη Βρετανία αποθηκεύουν βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων παιδιών τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την αποκατάσταση τραυμάτων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την καριέρα τους.


Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από τον ομφάλιο λώρο των νεογνών προορίζονται για αποκατάσταση τραυμάτων στο χόνδρο ή στους συνδέσμους. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εγχυθούν απευθείας στα σημεία των τραυματισμών, όπως για παράδειγμα στο γόνατο  και επειδή έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα μπορούν να αναπτυχθούν και να αποκαταστήσουν τη βλάβη.


«Αποφασίσαμε να αποθηκεύσουμε τα βλαστικά κύτταρα του μωρού μας για πιθανές θεραπευτικές χρήσεις στο μέλλον, τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμένα τον ίδιο» δήλωσε στους βρετανικούς κυριακάτικους Times παίκτης της Premier League ο οποίος δεν κατονομάζεται.


«Ως ποδοσφαιριστές, είμαστε επιρρεπείς στα ατυχήματα που μπορούν να δώσουν τέρμα στην καριέρα μας, οπότε το να έχουμε εύκαιρα βλαστικά κύτταρα -ένα κιτ επισκευής αν θέλετε- έχει νόημα», δήλωσε ο ίδιος.


Πρόκειται για έναν από τους πέντε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που έχουν αποθηκεύσει τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους στην CryoGenesis International με έδρα το Λίβερπουλ, μια από τις επτά ιδιωτικές τράπεζες βλαστικών κυττάρων που λειτουργούν στη Βρετανία. Ο Πολ Γκρίφιθς, διευθυντής της CryoGenesis International προβλέπει ότι η τεχνολογία των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων θα αναπτυχθεί αρκετά στο μέλλον και θα γίνει πολύ χρήσιμη τόσο για ποδοσφαιριστές όσο και για αθλητές.


Μια ακόμη τράπεζα, η Smart Cells, με έδρα το κεντρικό Λονδίνο, έχει καταψύξει τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα από τα νεογνά τριών ακόμη κορυφαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών τη χρονιά που πέρασε.


Σύμφωνα με τους Times, την τελευταία πενταετία πάνω από 11.000 ζευγάρια βρετανών γονιών έχουν καταβάλει έως και 2.800 δολάρια για την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο των παιδιών τους. Εντούτοις, η αποθήκευση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο ενός βρέφους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους γονείς του δημιουργεί ηθικά διλήμματα που αφορούν τη δημιουργία βρεφών ως «απογόνων σωτήρων».


Πάντως, τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως θεραπεία σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει σοβαρές παθήσεις του αίματος ή του ανοσοποιητικού συστήματος.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μέλλον τα εμβρυϊκά βλαστικά θα καλλιεργούνται στο εργαστήριο για να δώσουν οποιοδήποτε τύπο ιστού, για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, η παράλυση και οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/8/2006

Διαφήμιση