Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πριν από 800 εκ. χρόνια η Γη είχε γυρίσει… ανάποδα, του Τάσου...

Πριν από 800 εκ. χρόνια η Γη είχε γυρίσει… ανάποδα, του Τάσου Σαραντή

44

Πριν από περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια η Γη είχε γυρίσει σχεδόν ανάποδα με τέτοια κλίση που η Αλάσκα θα βρισκόταν στον Ισημερινό, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Πρίνσετον.


Πρόκειται για το φαινόμενο της «πλήρους πολικής περιστροφής»  μιας θεωρίας που είχε αναπτυχθεί διατυπωθεί πριν από 140 χρόνια και που πραγματευόταν τον τρόπο με τον οποίο η Γη θα επανακτούσε την ισορροπία της, σε περίπτωση που αναπτυσσόταν ποτέ σε αυτήν μία μεγάλη και ανισομερής κατανομή βάρους στο εσωτερικό ή στην επιφάνειά της.


Η αναστροφή της Γης που είχε σημειωθεί στο μακρινό παρελθόν είναι πιθανότερο να έχει συμβεί όταν οι χερσαίες περιοχές της Γης ήταν κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας μία υπέρ-ήπειρο, κάτι το οποίο έχει συμβεί τουλάχιστον δύο φορές στο μακρινό παρελθόν. Εντούτοις, δεν θα πρέπει  να ανησυχούμε πως κάποια τέτοια μεγάλη περιστροφή πρόκειται να συμβεί ξανά σύντομα, γιατί η μάζα της Γης έχει μία αρκετά ισορροπημένη κατανομή σήμερα, διευκρίνισε ο Ανταμ Μάλουφ, καθηγητής γεωεπιστημών.


Η έρευνα των επιστημόνων που κατέληξε στο συμπέρασμα της πολικής περιστροφής της Γης διεξήχθη με την ανάλυση της μαγνητικής σύστασης αρχαίων ιζημάτων που βρέθηκαν στη μακρινή Νορβηγία στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ.


«Εάν καταφέρουμε να βρούμε σε άλλες περιοχές της Γης στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την θεωρία αυτή, θα αποκτήσουμε μία εμπεριστατωμένη γνώση, σχετικά με την ανοχή του πλανήτη μας να υποβληθεί σε τόσο δραματικές αλλαγές» διευκρίνισε ο Μάλουφ.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/8/2006