Αρχική Νέα Τοπικά Ισαβέλλα Μπουρνιά: “Ομήρου Οδύσσεια!”

Ισαβέλλα Μπουρνιά: “Ομήρου Οδύσσεια!”

6

Δελτίο τύπου απέστειλε η υποψήφια Νομάρχης κ. Ι.Μπουρνιά περί της ανάθεσης ή μη του αγάλματος του Ομήρου στο οποίο αναφέρει:

 

“Οι αντιδράσεις της νομαρχιακής αρχής στα δημοσιεύματα σχετικά με την απευθείας ανάθεση ή μη έργου για τη φιλοτέχνηση αγάλματος του Ομήρου το οποίο θα κοσμήσει το αεροδρόμιο Χίου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα γραφεία του κ. Αντινομάρχη και του κ. Νομάρχη, όχι μόνον δεν δίνουν απαντήσεις στο θέμα που έχει τεθεί, αντίθετα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Στεφάνου, δεν έχει γίνει απευθείας ανάθεση σε καμιά καλλιτέχνιδα, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί, όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου, ανοιχτό καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Αν και συνεδρίασε η καλλιτεχνική επιτροπή, δεν κατέληξε σε απόφαση δήλωσε ο κ. Στεφάνου. Την ίδια στιγμή ο κ. Λαμπρινούδης δηλώνει παντελή άγνοια για το θέμα.


Ας απαντήσει λοιπόν η νομαρχιακή αρχή Λαμπρινούδη τι ισχύει τελικά:


 Συνεδρίασε ή όχι η καλλιτεχνική επιτροπή για να εξετάσει τη διαδικασία απόκτησης αγάλματος του Ομήρου;
– Σε περίπτωση που συνεδρίασε, ποιες προδιαγραφές έθεσε για το έργο, ώστε να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού;
– Εφόσον ισχύουν τα πιο πάνω, είναι δυνατόν ο κ. Λαμπρινούδης να μη γνωρίζει τίποτα;


Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος απαιτεί διαφάνεια όχι τυπική αλλά ουσιαστική. Οι πληροφορίες που θέλουν την ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα έχουν διασταυρωθεί. Ακόμη και αν εκ των υστέρων η νομαρχιακή αρχή προσπαθήσει να εμφανιστεί νομότυπη, παρουσιάζοντας το έργο ως ιδιωτική πρωτοβουλία της καλλιτέχνιδας  η ουσία είναι ότι για ένα έργο που προορίζεται για δημόσιο χώρο, δεν είναι δυνατό να μην ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, δηλαδή να διεξαχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός που θα προσδώσει την πρέπουσα αίγλη στη διαδικασία και – το κυριότερο- θα δώσει την ευκαιρία και σε πολλούς καλλιτέχνες να καταθέσουν την πρότασή τους και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να καθορίσει τις προδιαγραφές του έργου και να επιλέξει ανάμεσα στα καλύτερα.”