Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Αρουραίοι γεννήθηκαν από ποντίκια!, του Τάσου Σαραντή

Αρουραίοι γεννήθηκαν από ποντίκια!, του Τάσου Σαραντή

12

Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν αρουραίους από ποντίκια στα οποία ανέπτυξαν σπέρμα αρουραίων. Το επίτευγμα  θεωρείται σημαντικό, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που ερευνητές παρήγαγαν υγιείς απογόνους από κύτταρα σπέρματος που εμφυτεύτηκαν σε ένα άλλο είδος.

 

Στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογα πειράματα με την ανάπτυξη σπέρματος αρουραίων σε ποντίκια, αλλά και σπέρματος χάμστερ, κουνελιών, χοίρων, ταύρων, ακόμη και ανθρώπων, αλλά δεν έγινε ποτέ γνωστό αν το σπέρμα από οποιοδήποτε είδος καρποφόρησε. Σε κάποιες περιπτώσεις έγινε γνωστό ότι αναπτύχθηκε ανώμαλα στους ξένους «οικοδεσπότες» του.

 

Με το επίτευγμα αυτό οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα είναι δυνατό ποντίκια ή άλλα ζώα θα μπορούν  να αναπτύξουν σπέρμα ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Παράλληλα, η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αντισυλληπτικά και να εντοπίσει ποιοι μολυσματικοί παράγοντες είναι τοξικοί στην ανδρική αναπαραγωγή.

 

Σε ότι αφορά τη μεταφορά του ανθρωπίνου σπέρματος σε ζώα για τη δημιουργία ανθρώπινων απογόνων, ο βιολόγος Τακάσχι Σχινοχάρα δήλωσε ότι «δεν είναι μια καλή ιδέα». Εκτός από τα ηθικά ζητήματα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ιοί στα ζώα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στους γενετικούς κώδικες του ανθρώπινου σπέρματος.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 30/8/2006