Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Στο Νεπάλ ο μικρότερος άνθρωπος του κόσμου, του Τάσου Σαραντή

Στο Νεπάλ ο μικρότερος άνθρωπος του κόσμου, του Τάσου Σαραντή

26

Ο 14χρονος Γκανέντρα Τάπα Μαγκάρ από το Νεπάλ είναι ο μικρότερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού έχει ύψος 50 εκατοστά και βάρος μόλις 4,5 κιλά.


Ζει σε ένα χωριό της επαρχίας Μπανγκλουνγκ, περίπου 400 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κατμαντού και όταν γεννήθηκε είχε βάρος μόλις 600 γραμμάρια. Αν και μέχρι πρότινος οι συμπατριώτες του αγνοούσαν την ύπαρξη του, τους τελευταίους μήνες έγινε το αγαπημένο πρόσωπο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Η οικογένεια του υποστήριξε ότι η κατάσταση της υγείας του υπήρξε ο λόγος που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας την περίπτωση του. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι πήγαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης Ποκχάρα προκειμένου να τον δουν από κοντά έναντι εισιτηρίου.


Αρκετοί αντέδρασαν κάνοντας λόγο για αδιανόητες πρακτικές, όμως οι γονείς του είπαν πως τα χρήματα θα δοθούν για ιατρικές εξετάσεις και για την εκπαίδευσή του. «Είναι τόσο μικρός που χωράει σε μία σακούλα», λέει ο πατέρας του, δηλώνοντας πως ανησυχεί που η ελάχιστη ανάπτυξη του έχει σταματήσει εντελώς και έχει χάσει βάρος. Ο Γκανέντρα αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο, διότι οι συμμαθητές του τον μεταχειρίζονταν σαν κούκλα.


Πάντως, όταν οι γονείς του ανακάλυψαν ότι στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες έχει καταχωρηθεί  ως ο μικρότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ένα αγόρι από την Ιορδανία με ύψος 64 εκατοστά  έστειλαν μια αίτηση προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 30/8/2006