Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ηφαίστειο λάσπης προκαλεί καταστροφή στην Ιάβα, του Τάσου Σαραντή

Ηφαίστειο λάσπης προκαλεί καταστροφή στην Ιάβα, του Τάσου Σαραντή

6

Ενα ηφαίστειο λάσπης που εμφανίστηκε ξαφνικά στην Ιάβα της Ινδονησίας εκτοξεύει καθημερινά 50 χιλιάδες κυβικά μέτρα καυτής και δύσοσμης λάσπης, γεγονός που έχει αναγκάσει  χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια λάσπης στον κόσμο έχει δραστηριοποιηθεί στην Ιάβα της Ινδονησίας. Πενήντα χιλιάδες κυβικά μέτρα καυτής λάσπης αναβλύζουν κάθε ημέρα από το ηφαίστειο και μέσα σε τρεις μήνες, από τότε που έκανε την εμφάνισή του, τα παχύρρευστα ποτάμια της λάσπης έχουν καλύψει έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Η λάσπη αναβλύζει σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου από βάθος 2,7 χιλιομέτρων, μεταφέροντας στην επιφάνεια και μεγάλες ποσότητες δύσοσμου υδρόθειου. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 


Ηφαίστεια λάσπης έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές του κόσμου, ωστόσο το ηφαίστειο του Σιντοάρζο, 35 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, Σουραμπάγια, είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί.


Προχθές οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν ένα τμήμα του της εθνικής οδού που συνδέει τη Σουραμπάγια με την πρωτεύουσα του νησιού σε μήκος 5 χιλιομέτρων, αφού η λάσπη πέρασε τα αναχώματα και κάλυψε το οδόστρωμα.


Όπως εξήγησε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature ο Αχιμ Κοπφ, γεωλόγος από το πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερνμανία, η λάσπη σε αυτού του είδους τα ηφαίστεια προέρχεται από ιζήματα στον θαλάσσιο πυθμένα που παγιδεύονται σε θύλακες στα ρήγματα όπου μία τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από μία άλλη. Ο αέρας που παγιδεύεται στα ιζήματα εμποδίζει τη στερεοποίησή τους και, όταν τελικά εμφανιστεί μια ρωγμή μέχρι την επιφάνεια, η λάσπη εκτινάσσεται και αναβλύζει είτε από ηφαιστειακούς κώνους είτε από ρωγμές στο έδαφος.


Τόσο η αστυνομία, όσο και διεθνείς εμπειρογνώμονες ερευνούν τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Βασικοί ύποπτοι θεωρούνται ένας ασθενής σεισμός που είχε καταγραφεί στις 27 Μαΐου, αλλά και οι επιχειρήσεις γεώτρησης της πετρελαϊκής εταιρείας PT Lapindo Brantas.


H λάσπη άρχισε να αναδύεται μέσα από μια νέα γεώτρηση της εταιρείας στις 28 Μαΐου. Η εταιρεία διοχέτευσε τσιμέντο στις τρύπες, ωστόσο η ροή συνεχίστηκε μέσα από νέες ρωγμές και επεκτάθηκε σε μεγάλη περιοχή. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, ωστόσο δεν αναμένεται να αποδώσουν πριν από το Νοέμβριο. Εξάλλου, οι επιστήμονες, αδυνατούν να εκτιμήσουν πόση λάσπη παραμένει στα έγκατα του νησιού.


Ηφαίστεια λάσπης έχουν εκραγεί σε όλες τις ηπείρους, αλλά αφθονούν κυρίως στην περιοχή της νότιας Κασπίας και στην παράκτια Ινδονησία στη λεκάνη της ανατολικής Ιάβας.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/8/2006