Αρχική Νέα Τοπικά Νέο ωράριο στο δημόσιο

Νέο ωράριο στο δημόσιο

7

Την έναρξη του νέου ωραρίου στο δημόσιο σηματοδοτεί η 1η Σεπτεμβρίου. Παρ’όλα αυτά το εγχείρημα ενδέχεται να παραμείνει “στα χαρτιά”, αφού η δυνατότητα επιλογής των υπαλλήλων για την ώρα προσέλευσης φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα.


Μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων, της τάξης του 60% έως και 90% κατά υπηρεσία, επέλεξαν το παλιό ωράριο, κατά το οποίο προσέρχονταν στις 07:30 και αποχωρούσαν στις 15:00, αφήνοντας στο περιθώριο το εναλλακτικό 09:00-16:30.


Το γεγονός αυτό οδηγεί στο “ναυάγιο” των σχεδίων του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου για την επέκταση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της μεσημβρινές ώρες, εφόσον δεν θα υπάρχουν υπάλληλοι. Παράλληλη, προβληματισμό προκαλεί και η περίπτωση που προϊστάμενοι και υπάλληλοι έχουν επιλέξει διαφορετικό ωράριο εργασίας, κάτι που ίσως δημιουργήσει δυσλειτουργία στην εκάστοτε υπηρεσία.


Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση αναφορικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Αν και το γενικό ωράριο έχει καθοριστεί στις ώρες 09:00-15:00, σύγχυση αναμένεται να προκαλέσει στις υπηρεσίες που ίσχυε το περιορισμένο 12:30-15:00, καθώς με το νέο ωράριο θα προσαρμοστεί στις ώρες 12:00-14:30.


Στις Εφορίες, ιδιαιτέρως, το ωράριο θα εφαρμοστεί από 1/1/2007 και ο χρόνος εξυπηρέτησης του κοινού αναμένεται να μειωθεί κατά μία ώρα, δηλαδή μέχρι τις 2 το μεσημέρι.


“Η επιλογή του παλαιού ωραρίου από του περισσότερους υπαλλήλους επιβεβαιώνει τις θέσεις της Ομοσπονδίας”, δήλωσε σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος. “Το ωράριο πρέπει να γίνει αντκείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης και όχι μονομερούς ρύθμισης”, συμπλήρωσε ο κ. Παπασπύρου.


Αντίθετα, ο Υπουργός Εσωτερικών δε θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι προτίμησαν το παλαιό ωράριο εργασίας, τονίζοντας μόνο ότι πρόκειται για ένα ενιαίο ωράριο που θα διευκολύνει τους πολίτες.

 

Πηγή: Έθνος 1/9