Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Λαδιά” του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

“Λαδιά” του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

8

Τη μετατροπή του Αιγαίου σε «γκρίζα ζώνη» επιχειρεί η κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας του ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας.

 

Συγκεκριμένα, στις 26 Αυγούστου ο επιτελάρχης και τρίτος στην ιεραρχία του ανώτατου στρατηγείου του ΝΑΤΟ (SHAPE) Γερμανός στρατηγός Ράινερ Σιούβιρτ, με οδηγία προς ολόκληρη την δομή της Συμμαχίας την οποία γνωστοποίησε με επιστολή και στους στρατιωτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζήτησε την εξαίρεση από τις ασκήσεις της Λήμνου και όλων των άλλων νησιών του Αιγαίου για τα οποία υπάρχει διαμάχη σχετικά με την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους.

Το θέμα της εξαίρεσης της Λήμνου (των υποδομών του αεροδρομίου αλλά και των ραντάρ του νησιού) ειχε οδηγήσει σε συχνές αντιπαραθέσεις με το ΝΑΤΟ και αποχώρηση της Ελλάδας από διεξαγωγή νατοϊκών ασκήσεων στο Αιγαίο (όπως το 2000).


Η επιστολή του νατοϊκού αξιωματούχου σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με την συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χηνοφώτη, του γ.γ του ΥΠΕΞ Χ. Ροκανά, του μονίμου αντιπροσώπου της χώρας μας στο ΝΑΤΟ Ι. Ζέππου , του ειδικού συμβούλου πρέσβη Γ. Σαββαΐδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Αποφασίστηκε δε η πρώτη αντίδραση να είναι ότι η επιστολή θεωρείται ως «μη υπάρχουσα». 

 

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο τονίζει ότι «η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόπειρα έστω και έμμεσης φαλκίδευσης η αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας  η της μείωσης του ρόλου  και της συμβολής μας στην Βορειοατλαντική συμμαχία».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χηνοφώτης απέστειλε ήδη επιστολή διαμαρτυρίας στον Ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR) Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς, ενώ  ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ Ι.Ζέππος θα επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ στις αρχές της εβδομάδας.

 

Πηγή: Έθνος 1/9