Αρχική Νέα Οικονομία Διπλό χαράτσι σε πρώτη κατοικία – γονικές παροχές

Διπλό χαράτσι σε πρώτη κατοικία – γονικές παροχές

6

Εκτίναξη της φορολογικής επιβάρυνσης για μεταβιβάσεις


Θα αυξηθούν εντυπωσιακά από το 2007 οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις (γονικές παροχές).Πολλαπλάσιο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν από το νέο έτος όσοι προχωρήσουν σε αγορά πρώτης κατοικίας ή γονική παροχή ακινήτου. Η νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών το 2007 σε συνδυασμό με τη διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τις γονικές παροχές θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση των μεταβιβάσεων στα ακίνητα εξανεμίζοντας, παράλληλα, το όποιο όφελος προέκυψε φέτος για τους φορολογούμενους από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και της πρώτης κατοικίας.


Σοβαρή επιβάρυνση


Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αύξηση των αντικειμενικών κατά 25% που προγραμματίζει η κυβέρνηση για το 2007 και τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου πρώτης κατοικίας στα σημερινά επίπεδα η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από το νέο έτος για έναν έγγαμο με δυο παιδιά που θα αγοράσει την πρώτη κατοικία του σημερινής αντικειμενικής αξίας 220.000 ευρώ, θα φτάσει στα 6.050 ευρώ ή 97,7% (12.240 ευρώ έναντι 6.190 που πληρώνει φέτος). Αντίστοιχα, ένας γονιός που θα δωρίσει με γονική παροχή στο παιδί του το ίδιο διαμέρισμα θα επιβαρυνθεί από την Πρωτοχρονιά συνολικά με πρόσθετο φόρο 11.000 ευρώ, αφού αντί για 12.500 ευρώ θα πληρώσει 23.500.


Εισπρακτικά μέτρα


Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με τη μη αναπροσαρμογή των αφορολόγητων ορίων για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και την πρώτη κατοικία αποτελούν δυο από τα εισπρακτικά μέτρα στα οποία προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα για τη μείωση του ελλείμματος το 2007 και τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ που έχουν εξαγγελθεί.


 


Πλήγμα και από τον ΦΠΑ στις οικοδομές 
  
 
Η ΑΥΞΗΣΗ των αντικειμενικών τιμών θα πλήξει και όσους προχωρήσουν το 2007 στην αγορά νεόδμητης κατοικίας η οποία φορολογείται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 19% επί της αντικειμενικής. Σημειώνεται ότι από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας εξαιρείται η απόκτηση πρώτης κατοικίας είτε είναι νεόδμητη είτε παλιά η οποία εξακολουθεί να φορολογείται με φόρο μεταβίβασης (9-11% της αντικειμενικής). Με βάση τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που θέσπισε η κυβέρνηση από τον φετινό Ιανουάριο η πρώτη μεταβίβαση νεόδμητης κατοικίας θα φορολογείται με ΦΠΑ εφόσον είναι νεόδμητη ή με φόρο μεταβίβασης εφόσον είναι παλιά. Η δεύτερη και οι επόμενες μεταβιβάσεις θα φορολογούνται με Φόρο Αυτόματου Υπερτιμήματος ο οποίος θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας κτήσης του ακινήτου και της αντικειμενικής αξίας πώλησής του.Προγραμματίζουν αύξηση αντικειμενικών και το 2008!


Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ των αντικειμενικών τιμών από τον Ιανουάριο του 2007, θα είναι μεσοσταθμικά της τάξεως του 25% – ανάλογη με αυτή που έγινε φέτος – ενώ σε ορισμένες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε εκρηκτική άνοδος στις εμπορικές τιμές η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η νέα αύξηση, η οποία θα είναι η δεύτερη μέσα σε δώδεκα μήνες δεν θα είναι και η τελευταία. Το 2008, στο όνομα της προσέγγισης των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα ο ΦΠΑ προγραμματίζεται και νέα αύξηση.

Πρόσθετο χτύπημα


Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών, δεν θα είναι το μοναδικό χτύπημα που θα δεχτούν οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν ακίνητο το 2007. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει ξεκαθαρίσει ότι με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2006 ολοκληρώθηκε και η κυβερνητική παρέμβαση στη φορολογία ακινήτων και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι θα δεχτούν πρόσθετο χτύπημα από τη μη αναπροσαρμογή των διαφόρων αφορολόγητων ορίων.


Τα νέα αφορολόγητα όρια


Ας σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο από το φόρο μεταβίβασης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας στα 75.000 ευρώ για τον άγαμο (από 65.000 ευρώ το 2005), στα 115.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 100.000 ευρώ). Για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά το αφορολόγητο όριο προσαυξάνεται κατά 23.000 ευρώ (αντί για 20.000 που ίσχυε πέρυσι) και για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα προσαυξάνεται κατά 35.000 ευρώ (αντί για 30.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).


Γονείς – παππούδες


Παράλληλα, το αφορολόγητο όριο των κληρονομιών από γονείς σε παιδιά αυξήθηκε το 2006 από τα 20.000 ευρώ στα 80.000 ευρώ, ενώ το ίδιο αφορολόγητο δίνεται και στις κληρονομιές από παππούδες σε εγγόνια. Ας σημειωθεί ότι η φορολογική κλίμακα των κληρονομιών ισχύει και για τις γονικές παροχές αλλά με 50% έκπτωση στο φόρο που προκύπτει για ακίνητο έως 100.000 ευρώ.


Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση στο αφορολόγητο όριο κληρονομιών και γονικών παροχών καθώς τα 80.000 ευρώ ήταν μια από τις προγραμματικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων η οποία πραγματοποιήθηκε με το νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 31/08/2006