Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Τσιμερίκας: “Η περίφημη βάση του 10”

Γιάννης Τσιμερίκας: “Η περίφημη βάση του 10”

36

Την περίοδο αυτή, ζούμε όλοι στον αστερισμό της «βάσης του 10», η οποία θεσμοθετήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα να μην εισαχθεί φέτος ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αποφοίτων Γενικού Λυκείου που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δήμαρχοι, Νομάρχες, τοπικοί παράγοντες, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.λ.π. πολλών πόλεων, όλοι διαμαρτύρονται και ζητούν την άνευ όρων κατάργησή της. Μαζί τους βέβαια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Θα κλείσουν εκείνα και τα τάδε ΤΕΙ, λέει.


Τι θα γίνουν οι καθηγητές και το προσωπικό των ΤΕΙ αυτών, λέει.


Τι θα γίνει με τα σπίτια που θα μείνουν ξενοίκιαστα, λέει.


Τι θα γίνουν οι καφετέριες της πόλης χωρίς φοιτητές, λέει.


Αυτά τα σπουδαία και ακλόνητα είναι τα επιχειρήματα όλων όσοι αντιδρούν στη βάση του 10.
Την ίδια στιγμή, καμία αντίδραση από τις οικογένειες των παιδιών που απέτυχαν να εισαχθούν. Καμία αντίδραση από τους ίδιους τους υποψήφιους, οι οποίοι συναισθανόμενοι ότι ούτε αποκλείσθηκαν, ούτε αδικήθηκαν, κατανοούν πως με βαθμό πρόσβασης 2 ή 3 ή 4 δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο του «φοιτητή».


Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία παραλογισμού η αξίωση της κατάργησης της βάσης του 10, και η εμμονή όσων τη ζητούν, βάλλει άμεσα κατά της ίδιας της δημοκρατίας, τους υγιείς κοινωνικούς θεσμούς, υπονομεύει την υγιή άμιλλα των νέων μας, ενισχύει την ήσσονα προσπάθεια, τορπιλίζει τη δημοκρατία, δημιουργεί θολό τοπίο και θολά νερά για ύποπτο ψάρεμα.


Κύριοι τοπικοί άρχοντες που πρωτοστατείτε σε τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες», μην ξεχνάτε πως δεν εκπροσωπείτε μόνο τον ιδιοκτήτη της καφετέριας ή του νυχτερινού μπαρ ή τον ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας. Εκπροσωπείτε τον μέσο φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος αρνείται να συνεισφέρει και να πληρώνει «να σπουδάζουν» αυτοί που δεν θέλουν, δεν δικαιούνται ή δεν μπορούν, εκπροσωπείτε αυτόν που αρνείται να του ρίχνουν στάχτη στα μάτια, που πιστεύει στην αξιοκρατία και στην  ιεραρχικά δομημένη κοινωνία.


Θυμάμαι, ήταν αρχές του φετινού καλοκαιριού, όταν συνελήφθη στην Αθήνα ένας ληστής Τράπεζας μετά από καταδίωξη και τραυματισμό του και την επόμενη ημέρα τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι λέγεται «…………», είναι ετών 32, φοιτητής στα ΤΕΙ Πειραιά.


Τα σχόλια είναι περιττά………


Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε, πρέπει να έχουμε, αυξημένη ευαισθησία στα θέματα αυτά, αλλά και αυξημένη ευθύνη. Δεν μπορούμε να είμαστε εκ του μακρόθεν παρατηρητές.

* Ο Γιάννης Τσιμερίκας είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, εκπαιδευτικός, Δ/ντής του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Κατερίνης