Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σκάνδαλο με παραεμπόριο ιστών ανθρωπίνων οργάνων στις ΗΠΑ, του Τάσου Σαραντή

Σκάνδαλο με παραεμπόριο ιστών ανθρωπίνων οργάνων στις ΗΠΑ, του Τάσου Σαραντή

6

Επειτα από έλεγχο των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών εντοπίστηκε εταιρεία η οποία συνέλεγε οστά, τένοντες και βαλβίδες καρδιάς από πτώματα που εντόπιζε σε γραφεία τελετών και τα μεταπωλούσε, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών – ληπτών.


Εάν σχεδιάζετε να υποβληθείτε σε κάποια ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση η χρειάζεστε νέα βαλβίδα καρδιάς, καλό θα ήταν να ελέγξετε από πού προέρχονται οι ιστοί των ανθρωπίνων οργάνων που θα σας δοθούν.


Για δεύτερη φορά αυτό το έτος η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έβαλε «λουκέτο» σε μια εταιρεία που παρέχει ανθρώπινα όργανα και ιστούς για χειρουργικές επεμβάσεις.


Πρόκειται για την εταιρεία Donor Referral Services, που εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία συγκόμιζε τμήματα από ανθρώπινα σώματα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν οστά, τένοντες και βαλβίδες καρδιάς, από πτώματα που εντόπιζαν σε γραφεία τελετών.


Οι επιθεωρητές της FDA κατέγραψαν πολυάριθμες παραβάσεις ασφαλείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μη τήρηση των διαδικασιών που αποτρέπουν το ενδεχόμενο βακτηριακών μολύνσεων, καθώς και επιτηδευμένα λάθη  στα ιατρικά ιστορικά των πτωματικών δοτών.


Η έρευνα συνεχίζεται και παραμένει άγνωστο πόσοι ασθενείς έχουν λάβει μολυσμένους ιστούς. Ωστόσο, τόσο η FDA, όσο και τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών,  συνέστησαν στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν τεστ για τον ιό του ΑIDS, τη σύφιλη και την ηπατίτιδα Β στους ασθενείς στους οποίους είχαν μεταμοσχευτεί οι ιστοί που είχαν συλλεχθεί από την εταιρεία.


Το νέο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί σε άλλο ανάλογο που είχε προηγηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μετά από έρευνα οι αρμόδιες υπηρεσίες διέταξαν το κλείσιμο της εταιρείας Biomedical Tissue Services of Fort Lee με έδρα το Νιού Τζέρσεϊ, μετά από παρόμοιες παραβάσεις ασφαλείας. Όπως είχε γίνει γνωστό, υπάλληλοι της εταιρείας συνέλεγαν ιστούς από πτωματικούς δότες, δίχως να έχουν την απαραίτητη συγκατάθεση, λόγος για τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για «απαγωγείς σωμάτων».


Από τον έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί είχε διαπιστωθεί ότι τα αρχεία της εταιρείας που ελέγχθηκαν δεν ταίριαζαν,  σε τουλάχιστον πέντε από τους πτωματικούς δότες, με τα πιστοποιητικά θανάτου τους, κάποια από τα οποία πιστοποιούσαν καρκίνους και χρήση φαρμάκων που τα καθιστούσαν ακατάλληλα ως πηγές ιστών.


Τα δύο περιστατικά δημιουργούν ανησυχίες για την αποκάλυψη και άλλων ανάλογων σκανδάλων σε αυτή την ιδιότυπη αλλά ακμάζουσα βιομηχανία. Οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάκτηση την επεξεργασία και τη διανομή τμημάτων του ανθρώπινου σώματος στις ΗΠΑ έχουν ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύρια δολάρια.


Οι ιστοί από πτωματικούς δότες χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια ιατρικές διαδικασίες το χρόνο, οι οποίες αφορούν από επεμβάσεις σε γόνατα και στη σπονδυλική στήλη μέχρι οδοντικές θεραπείες.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 1/9/2006