Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τσιγάρα – «τούρμπο» με 10% περισσότερη νικοτίνη, του Τάσου Σαραντή

Τσιγάρα – «τούρμπο» με 10% περισσότερη νικοτίνη, του Τάσου Σαραντή

215

Τα επίπεδα νικοτίνης που καταναλώνουν οι καπνιστές ανά τσιγάρο  έχουν αυξηθεί περίπου κατά 10% την τελευταία εξαετία, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση και καθιστά πιο δύσκολη την προσπάθεια για διακοπή το καπνίσματος.


Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Υγείας της Μασαχουσέτης, μια από τις τρεις Πολιτείες της Αμερικής που απαιτεί από τις καπνοβιομηχανίες να προσκομίζουν στοιχεία στις υγειονομικές αρχές.


Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τρεις δημοφιλέστερες μάρκες τσιγάρων για τους νεαρής ηλικίας καπνιστές (Marlboro, Newport και Camel) εισήγαγαν στα τσιγάρα τους περισσότερη νικοτίνη σε σχέση με έξη χρόνια πριν.


Από τις 179 μάρκες τσιγάρων που εξετάστηκαν το 2004, οπότε πραγματοποιήθηκε η έρευνα, στο 93% διαπιστώθηκαν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, ενώ το 1998 διαπιστώθηκαν υψηλότερα επίπεδα στο 84% από τις 116 μάρκες που εξετάστηκαν.


Όπως προκύπτει από την έρευνα, σε ότι αφορά την περιεκτικότητα νικοτίνης σε όλες τις μάρκες τσιγάρων που εξετάστηκαν, τόσο το 1998 όσο και το 2004, δεν υπάρχει καμιά σημαντική διαφορά μεταξύ των τύπων «full flavor», «medium», «light», και «ultra-light».


Εκπρόσωποι από την Altria Group Inc.’s Phillip Morris USA, το μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιγάρων στις ΗΠΑ και παραγωγό των τσιγάρων Marlboro και από την R.J. Reynolds Tobacco Co παραγωγό των τσιγάρων Camel αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας.


Πάντως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της υγείας η αύξηση της περιεκτικότητας νικοτίνης στα τσιγάρα καθιστά πιο δύσκολη την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 1/9/2006