Αρχική Απόψεις Aρθρα Κάτια Σταματελάκη: Η ζωή στο Βόρειο Πόλο, απάντηση στο κάλεσμα του Μάνου...

Κάτια Σταματελάκη: Η ζωή στο Βόρειο Πόλο, απάντηση στο κάλεσμα του Μάνου Μωραΐτη

19

Προς Μάνο Μωραϊτη:
Εγώ έκανα ένα μικρό σχόλιο γιατί αγαπώ τη Χίο και δεν μπορώ να την καταστρέφουν…. και  δεν μπορώ να διαβάζω ότι τα παιδιά θα αγαπήσουν τη Χίο επειδή θα μπει ένα πιο γρήγορο πλοίο. Ο γιος μου Δημήτριος έχει γεννηθεί εδώ και μιλάει και γράφει απταίστως ελληνικά από πολύ μικρός (εδώ δεν έχει άλλους Έλληνες και για να πάμε εκκλησία η πτήση είναι 5 ώρες, πάμε κάθε δεύτερη Κυριακή) και αγαπάει πολυ τη Χίο και την Ελλάδα. Μικρός έμενε πολυ΄αργά ξυπνόςγια να μιλάει με οικογένεια και φίλους, τώρα είναι πιο μεγάλος και τα μηνύματα στο κινητό στη Χίο είναι καθημερινά. Εμείς μαθαίνομε τα παιδιά από μικρά, ο Δημήτριος μου μιλάει 60% στα ελληνικά μέσα και έξω από το σπίτι. Ζητάω συγνώμη, παρασύρθηκα…
Δεν περίμενα ότι θα χρειαστεί να ξαναγράψω στο Chiosnews. Έλειπα κυνήγι κι όταν γύρισα είδα το κάλεσμα του Μάνου.
Συγνώμη αν έδωσα χωρίς να το θέλω την εντύπωση ότι δεν γεννήθηκα Ελλάδα. Έχω γεννηθεί στη Χίο και έφυγα πριν πάρα πολλά χρόνια γιατί ερωτεύτηκα!
’Οπως θα ξέρεις τα φτερά του έρωτα σε πανε παντού. Εμένα με προσγείωσαν στο Βόρειο Πόλο που είναι άγριος αλλά και πολύ ωραίος τόπος. Αυτή τη στιγμή είναι 1.23 π.μ. (το σκεπτόμουν πολύ πριν απαντήσω), και ο ήλιος έξω είναι σαν δώδεκα το μεσημέρι…. (έχουμε 24 ώρες μέρα), η θερμοκρασία είναι -14 κελσίου, είναι ζεστά για εμάς. Αυτό είναι το καλοκαίρι μας.
Φέτος λόγω της δουλειάς δεν μπόρεσα να πάω Χίο και μου λείπει το απαλό ψυθίρισμα του κύματος όταν αγκαλιάζει τα βράχια. Έχωμε καιεδώ θάλασσα αλλά είναι παγωμένη…. όταν λες πάω να περπατήσω στη θάλασσα κυριολεκτικά περπατάς πάνω στη παγωμένη θάλασσα. Πας για ψάρεμα και δεν κάθεσαι στα βράχια αλλά πάνω στον πάγο….
Τα χιώτικα ψάρια είναι έξυπνα, θέλουν ψωμί και κοπανιστή (ξέρουν να τρώνε) για δόλωμα, εδώ τα ψάρια είναι ούργια (και κάτι χιώτικο), τα ψαρεύεις με σκέτο αγκίστρι τα βαζεις στο καλάθι και παγώνουν σε 5-8 λεπτά. Το κυνήγι στη Χίο είναι μικρά πουλιά και λαγοί, εδώ είναι caribou (τάρανδοι) και muskox (βουβάλια του χιονιού) και άφθονα πουλιά. Η ζωή εδώ είναι δουλειά και φύση.
Όσο για το ψωμί, θα ξέρεις όπου κι αν είσια βγαίνει μόνο με πολλή δουλειά…. απλά εδώ η φέτα μας είναι πιο μεγάλη… και κρύα!


Με εκτίμηση,
Κάτια Σταματελάκη