Αρχική Νέα Τοπικά Ερχονται σημαντικές αλλαγές στον ακτοπλοϊκό χάρτη

Ερχονται σημαντικές αλλαγές στον ακτοπλοϊκό χάρτη

7

ΟΛΟΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ με όλους. Την απάντηση αυτή δίνουν στελέχη της ακτοπλοϊκής αγοράς όταν καλούνται να σχολιάσουν ανεπίσημα τις διεργασίες στο χώρο της ακτοπλοΐας. Όλα τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.


Σε κάθε περίπτωση στην ακτοπλοΐα οι εξελίξεις είναι προ των πυλών και συνδέονται με πέντε κυρίως παράγοντες:


– Την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς σε ό,τι αφορά τους ναύλους και την αναμενόμενη περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση που έχει καθορισθεί από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 3577/92. Οι θεσμικές αυτές εξελίξεις διαμορφώνουν νέες προοπτικές και ευκαιρίες σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά σε γραμμές που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.


– Τη μείωση των αποδόσεων των επενδυθέντων κεφαλαίων στις γραμμές της Αδριατικής στις μεγάλες κυρίως εταιρείες. Οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στην Αδριατική (Attica, Blue Star, Μινωικές και ΑΝΕΚ) ουσιαστικά έγραψαν ζημίες στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Στα αποτελέσματα της Attica οι ζημιές είναι εμφανείς (10,9 εκατ. ευρώ) ενώ και η Blue Star διπλασίασε τις ζημιές της στη συγκεκριμένη γραμμή από 1,8 στα 3,6 εκατ. ευρώ. Οι άλλες δύο εταιρείες (Μινωικές και ΑΝΕΚ) μπορεί να αποφεύγουν την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων για τις συγκεκριμένες γραμμές (αρκούμενες στην παρουσίαση μόνο των εσόδων και τα μικτών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης) ωστόσο είναι εμφανής η αρνητική εικόνα. Τα μικτά αποτελέσματα και των δύο εταιρείων συρρικνώθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Στις Μινωικές Γραμμές το μικτό αποτέλεσμα μετά από αποσβέσεις ανήλθε στις γραμμές της Αδριατικής στα 4.568.088,13 ευρώ έναντι 13.246.218,99 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005, ενώ στην ΑΝΕΚ η οποία ας σημειωθεί αύξησε σημαντικά τον τζίρο της στη συγκεκριμένη περιοχή το μικτό αποτέλεσμα ήταν 6,7 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.


– Η σημαντική αύξηση του κόστους καυσίμων είναι επίσης ένας ακόμη λόγος.


– Η μετοχική σύνθεση των εταιρειών που δίνει δυνατότητες για ανταλλαγές μετοχές αλλά και για νέες τοποθετήσεις.


– Ο υψηλός δανεισμός των εταιρειών.


Με βάση τα παραπάνω οι εταιρείες ρίχνουν πλέον περισσότερο το ενδιαφέρον στις εσωτερικές γραμμές όπου και οι αποδόσεις είναι υψηλότερες ενώ οι διεργασίες με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων που θα αυξήσουν τα μερίδια αγοράς και θα επιτύχουν οικονομίες κλίμακας είναι προ των πυλών.


Οι προτάσεις για την εξαγορά του 33,31% των μετοχών της Hellenic Seaways που κατέχουν οι Μινωικές Γραμμές, από την ΝΕΛ και τον μεγαλοεφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη στα 2,90 ευρώ και 2,95 ευρώ αντίστοιχα ήταν το «βότσαλο» που τάραξε τα νερά της «ακτοπλοϊκής λίμνης». ’Ολες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η εικόνα θα αλλάξει σημαντικά το επόμενο διάστημα.


Κεντρικό ρόλο στις όποιες ανακατατάξεις έχουν ο Όμιλος Attica και ο πρόεδρος του κ. Περικλής Παναγόπουλος, ο εφοπλιστής κ. Πάνος Λασκαρίδης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Μινωικών, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης της ΑΝΕΚ και ο κ. Απόστολος Βεντούρης της ΝΕΛ, ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι.


Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Attica την περίοδο αυτή χαρακτηρίζεται από μία πολύ υψηλή ρευστότητα η οποία ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ περίπου μετά την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους 70,8 εκατ. ευρώ.


Ο όμιλος Attica έχει μία πλούσια ιστορία πλέον στις αγοραπωλησίες πλοίων και μετοχών. Εκτός από την πώληση της συμμετοχής του στη Hellenic Seaways ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η πώληση των τριών Superfast στη Βαλτική. Μία πώληση η οποία σύμφωνα με την έκθεση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων κρίθηκε επιβεβλημένη «από την αντίληψη για ένταση του ανταγωνισμού από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη σύνδεση Γερμανίας – Φινλανδίας και Φινλανδίας – Εσθονίας, και γενικότερα στην


Βαλτική θάλασσα και οι οποίες στο εγγύς μέλλον αναμένεται να παραλάβουν ένα μεγάλο αριθμό νεότευκτων πλοίων που η συχνότητα των δρομολογίων τους και το μέγεθος τους, σε συνδυασμό µε το υψηλό κόστος των καυσίμων, θα αποτελούσαν απειλή για τη δική µας δραστηριότητα».


Μία άμεση εκκρεμότητα που έχει ο όμιλος και συνδέεται ίσως με τις γενικότερες εξελίξεις είναι η αντικατάσταση του πλοίου που επίσης πώλησε στη γραμμή της Σκωτίας. Όπως έχει δηλωθεί το πλοίο θα αντικατασταθεί και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια μεταξύ των οποίων να πάρει τη θέση του κάποιο Superfast από τις γραμμές της Αδριατικής. Την ίδια στιγμή η Blue Star από την πλευρά της βρίσκεται σε συζητήσεις με ναυπηγεία για την ναυπήγηση ενός ακόμη πλοίου ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.


Πάντως το σκεπτικό της πώλησης των τριών Superfast στη Βαλτική αποτελεί για πολλούς δείγμα του πως αντιμετωπίζει τις εξελίξεις ο επικεφαλής του Ομίλου Attica κ. Παναγόπουλος και τους οδηγεί σε εκτιμήσεις για πώληση και άλλων πλοίων στην Αδριατική, με παράλληλα στροφή του ενδιαφέροντος στη εσωτερική αγορά.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα σενάρια που κυκλοφορούν για τις μελλοντικές κινήσεις της Attica Group έχουν τοποθετεί ήδη και οι θεσμικοί που παρακολουθούν την εταιρεία. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία αναφορά της City Group στη Blue Star όπου επαναφέρει την μάλλον αρνητική της τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης της θέσης της Attica στις Μινωικές Γραμμές όπως επίσης και την συγχώνευση Blue Star με Μινωικές (κάνει λόγο για αύξηση ρίσκου) και επαναλαμβάνει ως καλύτερη πρόταση την αγορά από την Attica του υπολοίπου ποσοστού της Blue Star.


Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης εφοπλιστής της ποντοπόρου ναυτιλίας σε κάθε περίπτωση θέλει αρχικά να περιφρουρήσει την επένδυσή του τόσο στη Hellenic Seaways όσο βέβαια και στις Μινωικές Γραμμές όπου κατέχει το 5,2% και αφ’ ετέρου να αυξήσει τις αποδόσεις του. Έτσι ερμηνεύεται και η προσφορά που κατέθεσε λίγο υψηλότερα από αυτή της ΝΕΛ. Ωστόσο εάν κρίνει ότι καλύτερη λύση είναι εξαγορά του ποσοστού των Μινωικών από τον ίδιο εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του στόχου αυτού, πάντα όμως με ένα εύλογο για τον ίδιο τίμημα.


Το διοικητικό συμβούλιο των Μινωικών Γραμμών είναι αναμφίβολα την περίοδο αυτή στο κέντρο των εξελίξεων μετά τις προτάσεις που δέχθηκε για την Hellenic Seaways. Αν τελικά αποφασίσει πώληση της συμμετοχής της στην Πειραιώτικη εταιρεία, εμφανίζεται να έχει έτοιμα τα πλάνα της για την επόμενη μέρα τα οποία περιλαμβάνουν δραστηριότητα σε νέες γραμμές στη Μεσόγειο πάντα όπως τονίζεται στη βάση της φιλοσοφίας που διέπει τη διαχείριση των πλοίων της αλλά και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Θα εξακολουθήσει να κινείται στη λογική της «κρουαζιέρας» παρά των «πλοίων λεωφορείων».


Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιήσει το σενάριο της αύξησης της θέσης της στη Hellenic Seaways.


Η ΑΝΕΚ, με ένα ομολογιακό δάνειο στα χέρια της αποκτά νέες δυνατότητες παρέμβασης τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και το εξωτερικό. Με την τροποποίηση του νόμου 2932 σε ό,τι αφορά την ηλικία των πλοίων έχει πλέον την δυνατότητα να εξετάσει με περισσότερη άνεση τα σενάρια για την αναδιάταξη και εκσυγχρονισμό του στόλου της. Έτσι διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής στο «διαγωνισμό» για την Hellenic Seaways ενώ εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης σε νέες γραμμές στο εξωτερικό (Ντουμπάι-Πακιστάν). Παράλληλα έχει προχωρήσει σημαντικά τις μελέτες σε ό,τι αφορά τα υπερήλικα πλοία, κυρίως των θυγατρικών της με στόχο την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της Συνθήκης της Στοκχόλμης.


Η Hellenic Seaways βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης στις διεθνείς γραμμές με τα φορτηγά πλοία ενώ παράλληλα αναμένει τον Ιούνιο του 2007 το αδελφό πλοίο του Νήσος Μύκονος και βέβαια έχει αποφασίσει την πώληση όλων των μεγάλης ηλικίας πλοίων και τη σταδιακή απόσυρσή της από περιφερειακές γραμμές.


Η ΝΕΛ αναμένει την οριστική διευθέτηση του θέματος της αποζημίωσης από την γαλλική εταιρεία η οποία στο βαθμό που υπάρξει θα βελτιώσει περαιτέρω την καθαρή της θέση. Ωστόσο καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με τα υπερήλικα πλοία της. Επίσης όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου ο έντονος ανταγωνισμός με την Hellenic Seaways στη γραμμή Χίου Μυτιλήνης τη μάτωσε καθώς μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος της ενώ οι λειτουργικές ζημίες αυξήθηκαν σημαντικά, ανεξάρτητα εάν η εταιρεία έβγαλε κέρδη λόγω της μείωσης του δανεισμού που ήταν αναμφίβολα μία βαθιά ανάσα για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Ωστόσο η εξεύρεση νέων γραμμών είναι πρώτη ανάγκη για την εταιρεία και όλα δείχνουν ότι του χρόνου θα επιδιώξει περαιτέρω παρουσία στις Κυκλάδες με τα ταχύπλοα Αίολος Κεντέρης, Αίολος Εξπρές Ι και ΙΙ και τα ήδη λειτουργούντα Παναγιά Θαλασσινή και Παναγιά Πάρου.


Νέες επενδύσεις εξετάζει και η Aegean Speed Lines στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο εφοπλιστής κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης και η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην εσωτερική αγορά με το ταχύπλοο Aegean Speed.

Πηγή: Ναυτεμπορική 4/9