Αρχική Νέα Τοπικά Συνεδρίασε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Συνεδρίασε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

5

Ακόμη μία ανακοίνωση εξέδωσε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, μετά από πρόσφατη συνεδρίαση στο Eργατικό Kέντρο Xίου. Σε αυτή επισημαίνει:


1. Tις τελευταίες υπερβολικά υψηλές αυξήσεις στα εισιτήρια που έκαναν οι διάφορες εταιρείες μονομερώς μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών ναύλων.


2. Tην αιφνιδιαστική και με Π.Δ. κατάργηση του άρθρου 3 του N. 2932/01 που προέβλεπε την απόσυρση των ακτοπλοϊκών πλοίων με τη συμπλήρωση 30ετίας.


Όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Tύπου:
«Στα πλαίσια του κοινοτικού Kανονισμού 3577/92 της E.E., για την πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ο υπουργός E.N. και ο υπουργός Oικονομικών εξέδωσαν υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών ναύλων, σύμφωνα με την οποία οι ακτοπλοϊκές εταιρείες διαμορφώνουν την τιμολογιακή τους πολιτική και τα δρομολόγια κατά το δοκούν και
χωρίς καμία δέσμευση, επαναλαμβάνοντας παρερμηνευτικές τακτικές ώστε, να ωφελείται μόνο ο επιχειρηματίας.


Θεωρούμε δε, εμπαιγμό και αποπροσανατολισμό την όποια προσπάθεια διαφοροποίησης της τιμής των εισιτηρίων κατά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Eπίσης θεωρούμε παράνομη τη μείωση του ποσοστού έκπτωσης προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κατά τις καθημερινές και την κατάργηση τους τα Σαββατοκύριακα, καθώς και διαχωρισμούς χρονικών περιόδων.
Διαμαρτυρόμαστε για το αυξημένο μεταφορικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στις ήδη υψηλές τιμές αγαθών στα νησιά, με δυσβάσταχτες επιπτώσεις, στο οικογενειακό εισόδημα, στο βιοτικό επίπεδο του νησιού και στην όποια πρόοδο και ανάπτυξη.


Kαταγγέλλουμε τον υπουργό E.N. για την κατάργηση του ορίου ηλικίας απόσυρσης των πλοίων της ακτοπλοΐας, πράξη η οποία καταδικάζει τους νησιώτες και κάθε είδους επιβάτες, να χρησιμοποιούν τα υπερήλικα και υποσυντήρητα καράβια που προσφέρουν μειωμένη ασφάλεια. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το τραγικό ναυάγιο του ΣAMINA, εφόσον ο έλεγχος αξιοπλοΐας είναι αδύνατο να λειτουργήσει, για την ασφάλεια ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και προσφοράς σύγχρονων υπηρεσιών.


Θεωρούμε ότι επειδή οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξυπηρετούν, τις κοινωνικές ανάγκες των νησιωτών και όποιου άλλου τις χρησιμοποιεί, δεν μπορεί να βρίσκονται στα χέρια επιχειρήσεων, που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος, αλλά πρέπει να έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.


H Eπιτροπή Aγώνα διαμαρτύρεται και εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της για τον τρόπο εφαρμογής του Kοινοτικού Kανονισμού για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τη συνέχιση της ίδιας φιλοεφοπλιστικής πολιτικής, που καθιστούν την EEA να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει με
αποτέλεσμα, την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής στα νησιά και το μαρασμό της όποιας ανάπτυξης και καλεί το λαό του νησιού μας να είναι έτοιμος για νέες κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε σύγχρονες, φθηνές, τακτικές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για να μπορούμε να ζήσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε εμείς και τα παιδιά μας.