Αρχική Νέα Τοπικά Στα ύψη οι τιμές και το κόστος των ναυπηγήσεων για τα νέα...

Στα ύψη οι τιμές και το κόστος των ναυπηγήσεων για τα νέα πλοία

16

Αντίστροφη εξέλιξη από την αναμενόμενη είχε η προσπάθεια πολλών πλοιοκτητών να προλάβουν την ισχύ των νέων μέτρων και προδιαγραφών ναυπήγησης για τα δεξαμενόπλοια, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2006, καταγράφηκε μία μεγάλη αύξηση παραγγελιών, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και του κόστους ναυπήγησης, αυτό δηλαδή που προσπαθούσαν ν’ αποφύγουν οι διοικήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών. Η επιβολή αυστηρότερων προδιαγραφών ασφαλείας με τη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας χάλυβα για τη θωράκιση των τοιχωμάτων των δεξαμενοπλοίων, θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους ναυπήγησης, όπως επισήμαιναν πολλοί αναλυτές από τις αρχές του έτους. Εν τέλει, η αύξηση επήλθε μάλλον νωρίτερα από το προβλεπόμενο, καθώς πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το χρονικό περιθώριο έως τις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της TradeWinds, τα πλοία που ναυπηγούνται σήμερα, με βάση τις νέες προδιαγραφές, κοστίζουν 10% περισσότερο κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις αρχές του έτους. Ωστόσο, μέρος της ανόδου αυτής οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε έως τις αρχές Απριλίου και οδήγησε τις τιμές σε νέα ύψη.


Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ναυπηγικές ενώσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας είναι ενδεικτικά του μεγέθους της ζήτησης, που καταγράφηκε εν όψει της έναρξης ισχύος των νέων κανόνων ναυπήγησης. Ειδικότερα, η Ενωση Ναυπηγείων της Κορέας επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2006, τα συμβόλαια νέων παραγγελιών αυξήθηκαν κατά 33,4%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους (με βάση το τονάζ των πλοίων). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ύψος παραγγελιών σε περίοδο έξι μηνών στην ιστορία της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κορέας, καθώς το συνολικό εκτόπισμα των πλοίων που παραγγέλθηκαν διαμορφώνεται σε περίπου 9,6 εκατ. τόνους. Ανάλογη εικόνα εμφανίζει και η Ιαπωνία, καθώς το συνολικό εκτόπισμα των πλοίων που παραγγέλθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του έτους ανήλθε σε 12 εκατ. τόνους. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 200% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2005. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται ομοφωνία μεταξύ των αναλυτών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις εν λόγω αγορές πλοίων ως μη απαραίτητες και μη κερδοφόρες, καθώς στην προσπάθειά τους ν’ αποφύγουν το αυξημένο κόστος, οι πλοιοκτήτες οδήγησαν εν τέλει τις τιμές προς τα πάνω.


Πλέον, πολλοί είναι εκείνοι που εκδηλώνουν την ανησυχία τους για την επανάληψη του παραπάνω φαινομένου και στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ. Υπενθυμίζεται ότι νέοι κανόνες ναυπήγησης θα ισχύσουν και στα εν λόγω πλοία, αρχής γενομένης από όσα θα παραγγέλλονται από τον Αύγουστο του 2007 και μετά. Οι νέες προδιαγραφές συνίστανται στην προστασία των δεξαμενών καυσίμων, που θα μειώσουν τη χωρητικότητα των πλοίων, αυξάνοντας εκ νέου το κόστος. Στις προγραμματισμένες αυτές αλλαγές αποδίδουν αρκετοί αναλυτές το πρόσφατο κύμα νέων παραγγελιών πλοίων κοντέινερ.


Αυτό που είναι όμως χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες δεν παρατηρήθηκε κάποια ύφεση όσον αφορά την υποβολή νέων παραγγελιών, ανεξάρτητα από την κατηγορία των πλοίων και παρά το γεγονός ότι π.χ. τα δεξαμενόπλοια φέρουν πλέον τις νέες προδιαγραφές και είναι ακριβότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το τελευταίο διάστημα πολλοί πλοιοκτήτες –οι περισσότεροι εκ των οποίων Ελληνες– δεν δίστασαν να παραγγείλουν σειρά δεξαμενοπλοίων VLCC, suezmax και aframax, αδιαφορώντας για τις υψηλές τιμές. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται εταιρείες, όπως η Kristen Navigation και η Alpha Tankers του όμιλου Αγγελικούση, η Drytank και η Cardiff του κ. Γ. Οικονόμου, η Dynacom του κ. Προκοπίου, η EST του ομίλου Ρέστη και η Chandris της ομώνυμης εφοπλιστικής οικογένειας Χανδρή, ενώ στον κλάδο των πλοίων κοντέινερ, πολύ δραστήρια εμφανίζεται η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, η Kristen βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα κινεζικά ναυπηγεία Sungdong για την αγορά έξι δεξαμενοπλοίων aframax των 115.000 dwt με προβλεπόμενη παράδοση τη διετία 2009-2010 και κόστος 65 εκατ. δολαρίων ανά πλοίο (συνολική επένδυση 390 εκατ. δολαρίων), ενώ έχει ήδη συμφωνήσει για την παραγγελία τριών δεξαμενόπλοιων suezmax από το 2009 και μετά. Το κόστος εκάστου πλοίου μεταφορικής ικανότητας 159.000 dwt ανέρχεται σε 78 εκατ. δολάρια. Η Dynacom του κ. Προκοπίου παρήγγειλε πρόσφατα δύο δεξαμενόπλοια VLLC 300.000 dwt, τα οποία θα παραδοθούν το 2010. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη παραγγελία του κ. Προκοπίου σε κινεζικά ναυπηγεία, εν προκειμένω στα Jiangnan Changxing. Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν την Dynacom κοντά στην υπογραφή και νέας παραγγελίας τεσσάρων panamax δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαιοειδών (product tankers).


Οσον αφορά τα κοντέινερ, η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, έχει παραγγείλει τέσσερα πλοία μεταφορικής ικανότητας 8.250-teu από τα ναυπηγεία Hudong. Κάθε πλοίο αναμένεται να στοιχίσει 118 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της επένδυσης σε 472 εκατ. δολάρια, ενώ οι παραδόσεις θα γίνουν τη διετία 2009-2010. Αντίστοιχα, η Danaos της οικογένειας Κούστα φέρεται να έχει συμφωνήσει για την παραγγελία πέντε πλοίων κοντέινερ, μεγέθους 6.250-teu στα κινεζικά ναυπηγεία Sungdong, με το κόστος κάθε πλοίου να διαμορφώνεται σε 100 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η εν λόγω παραγγελία.


Ιδιαίτερα «θερμοί» εμφανίζονται και οι Ελληνες πλοιοκτήτες φορτηγών πλοίων, που επιθυμούν να ενισχύσουν τους στόλους τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στη μηνιαία αναφορά για τις ναυπηγήσεις από το γραφείο πρακτορεύσεων και ναυλομεσιτειών Γ. Μουνδρέας & Συνεργάτες, συναντούν το περιορισμένο ενδιαφέρον των ναυπηγείων. Οπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, οι διοικήσεις των ναυπηγείων δεν επιθυμούν τη δέσμευση ναυπηγικών κλινών για τις ανάγκες κατασκευής φορτηγών πλοίων, καθώς τα δεξαμενόπλοια και τα κοντέινερ –ιδίως εκείνα των μεγαλύτερων μεγεθών– τους προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

 

Πηγή: Καθημερινή 3/9