Αρχική Νέα Τοπικά Και τα ναυπηγεία έχουν ευθύνη για την κατασκευή ποιοτικών πλοίων

Και τα ναυπηγεία έχουν ευθύνη για την κατασκευή ποιοτικών πλοίων

9

ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ και των Κορεατικών Ναυπηγείων για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων κατασκευής εύρωστων-ποιοτικών πλοίων, που θα ανταποκρίνονται σε υψηλά πρότυπα ασφάλειας, ζήτησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ , Νίκος Ευθυμίου, μιλώντας στο ελληνοκορεατικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα μας του προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας, Roh Moo Hyan.

Οι Ελληνες πλοιοκτήτες, από το 1992, έχουν τοποθετηθεί υπέρ της κατασκευής «εύρωστων πλοίων». Δυστυχώς όμως οι κοινοί κανόνες κατασκευής πλοίων, που υιοθέτησε πρόσφατα η Διεθνής Ενωση Νηογνωμόνων, απέχει από τον προαναφερόμενο στόχο, όπως επεσήμανε ο κ. Ευθυμίου.


Ως διαχειριστές του 25% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και του 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας δεξαμενόπλοιων, θεωρούμε καθήκον μας να συμβάλλουμε με την εμπειρία και τη γνώση μας στην κατασκευή ποιοτικών πλοίων, που να λειτουργούν με ασφάλεια στον προκαθορισμένο χρόνο της ζωής τους, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην κατεύθυνση αυτή και τα ναυπηγεία -υπογράμμισε- είναι ανάγκη να αναλάβουν, χωρίς επιφυλάξεις, ολόκληρο το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.


«Ζητούμε», συνέχισε ο κ. Ευθυμίου, «την υποστήριξη και των ναυπηγείων της Κορέας στην προσπάθεια που αναλάβομε για τη βελτίωση των κοινών κανόνων κατασκευής πλοίων που έχουν υιοθετηθεί από τη Διεθνή Ενωση Νηογνωμόνων (IACS) και οι οποίοι κρίνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας».


Επίσης, ο κ. Ευθυμίου επεσήμανε στη διάρκεια της ομιλίας του τον προέχοντα ρόλο στο διεθνές θαλάσσιο μεταφορικό έργο του στόλου ελληνικής πλοιοκτησίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 18% της παγκόσμιας χωρητικότητας και περίπου το 50% της κοινοτικής.


Αναφέρθηκε ακόμη στη θεαματική βελτίωση της ποιότητας του στόλου αυτού, μετά από τις αθρόες ναυπηγήσεις των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (Ιούνιος 2006), έχουν τεθεί από Ελληνες εφοπλιστές περισσότερες από 400 νέες παραγγελίες πλοίων, από τις οποίες οι 176 στα ναυπηγεία της Κορέας.


Πρόκειται για σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της ασιατικής αυτής χώρας, η οποία ήδη κατέχει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυπηγική παραγωγή σημείωσε.


Τέλος, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία υπογραφής διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Κορέας, η οποία αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική στη συνεργασία των δύο χωρών σε ναυτιλιακό επιχειρηματικό επίπεδο.


Εξάλλου, χθες το πρωί, ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Νίκος Ευθυμίου, συνοδευόμενος από τον κ. Χρήστο Φρ. Κανελλάκη, αντιπρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και τον κ. Παναγιώτη Τσάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνοκορεατικής Φιλίας, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν κατ’ ιδίαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, Roh Moo Hyan, και μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου και να συζητήσουν αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών σε ναυτιλιακό και, ειδικότερα, σε ναυπηγικό επίπεδο.


Εξάλλου, το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Ευθυμίου έλαβε μέρος σε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», παρουσία των ομολόγων υπουργών Ελλάδας και Κορέας, στη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος της «Ενωσης Ναυπηγείων Κορέας» τού απένειμε τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της συμβολής των Ελλήνων εφοπλιστών στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της πατρίδας του.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 6/9