Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι δάσκαλοι καταγέλλουν «Εικονική επιμόρφωση στα νέα βιβλία»

Οι δάσκαλοι καταγέλλουν «Εικονική επιμόρφωση στα νέα βιβλία»

7

Για «εικονική επιμόρφωση» των δασκάλων στα νέα βιβλία του δημοτικού σχολείου, καταγγέλλει εκ νέου η ΔΟΕ το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια διάτρητη διαδικασία, που δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους εκπαιδευτικούς.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας εξηγούν ότι η σειρά των σεμιναρίων που έχει προγραμματιστεί δεν μπορεί να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση στις ερωτήσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με το περιεχόμενο και τη διδασκαλία των νέων βιβλίων. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η επιμορφωτική διαδικασία «γίνεται μόνον για τις επικοινωνιακές ανάγκες του ΥΠΕΠΘ», εκτιμώντας ότι η διάρκεια των σχετικών σεμιναρίων δεν θα ξεπεράσει τις δύο ή τις τρεις ημέρες, «ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ανακοίνωναν σε όλους τους τόνους ότι η επιμόρφωση θα διαρκέσει 10 ημέρες».

Κινητοποιήσεις


Το δ.σ. της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην αποδεχθούν τα διοικητικά μέτρα (τήρηση απουσιολογίου, υποχρεωτικές υπογραφές) που τηρούνται κατά τη διεξαγωγή των σεμιναρίων επιμόρφωσης και, παράλληλα, συντονίζει τις ενέργειες του κλάδου για τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αρχής γενομένης με την πενθήμερη απεργία από τις 18 του μηνός.


Για τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, στις οποίες προσανατολίζονται και οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο και το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Αλ. Φλαμπουράρη, με τους οποίους συναντήθηκαν χθες.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημ. Γεώργας διατύπωσε στον πρόεδρο του ΣΥΝ τα πάγια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, αλλά και τα αιτήματα των καθηγητών για τα οποία, όπως δήλωσε, ο κλάδος προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα καθοριστεί το προσεχές διάστημα, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων.


Από την πλευρά του, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι ο ΣΥΝ στηρίζει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, για μέτρα ενίσχυσης στο Λύκειο των αδύναμων μαθητών, ώστε να μην αποκλείονται από την Ανώτατη Εκπαίδευση λόγω της καθιέρωσης της βαθμολογικής βάσης εισαγωγής, καθώς και για την αναβάθμιση της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αλλά και για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού στα 1.300 ευρώ. Κυρίως δε, το κεντρικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας που είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ , διότι, όπως είπε, «τα προβλήματα της τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, πρωτοβάθμιας ακόμη και προσχολικής εκπαίδευσης είναι κρίκοι μιας ενιαίας αλυσίδας».


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/09/2006