Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η φιλία Apple – Google και ο «κοινός εχθρός»

Η φιλία Apple – Google και ο «κοινός εχθρός»

25

 Όταν ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ότι ο γενικός διευθυντής της Google, Έρικ Σμιτ, διορίσθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Apple Computer, όλοι κατάλαβαν ότι βρίσκονται μπροστά σε κάτι πολύ σημαντικότερο από μία πιθανή συμμαχία μεταξύ πανίσχυρων εταιριών.Η κίνηση προκάλεσε έτσι κύμα σεναριολογίας για τα κίνητρα του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από αυτήν: του συνιδρυτή της Apple, Στίβεν Τζομπς.

«Τα παλιά κοινωνικά και φιλικά δίκτυα της Σίλικον Βάλεϊ, είναι πολύ ισχυρά», επισημαίνει η Άννα Λι Σαξένιαν, επιστημονική ερευνητής Μέσων Ενημέρωσης και Νέων Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. «Και αυτό μας υπενθυμίζει ότι η Σίλικον Βάλεϊ έχει έναν κοινό και πανίσχυρο εχθρό στο βορρά», καταλήγει η κ. Σαξένιαν.


Ο Εχθρός


Δεν είναι ασφαλώς ανάγκη να δώσουμε όνομα «στον εχθρό» : πρόκειται για τη Microsoft, τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια του κ. Τζομπς και του κ. Σμιτ, καθ’όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Σήμερα, με την εποχή του Ίντερνετ να έχει μεταβάλει ριζικά τα πεδία ανταγωνισμού, οι πιθανότητες των δύο ανδρών να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία των Windows της Microsoft, μοιάζουν καλύτερες από ποτέ. Ακόμη και σε ένα μέρος, όπως η Σίλικον Βάλεϊ, όπου η μεταπήδηση στελεχών από εταιρία σε εταιρία είναι κοινό φαινόμενο, η ανακοίνωση της Apple, δημιούργησε αίσθηση.


Ο κ. Σμιτ, που είχε στρατολογηθεί πριν εννέα χρόνια από την Google και το νεαρό ιδρυτή της, ώστε να οδηγήσει την εταιρία στο χρηματιστήριο, είναι ο χαρακτηριστικός «ινσάιντερ» της Σίλικον Βάλεϊ. Ο κ. Τζομπς, που πέρασε χρόνια σε ουσιαστική εταιρική απομόνωση, προτού αναλάβει εκ νέου τη διοίκηση της Apple, είναι το καλύτερο δείγμα «αλεξιπτωτιστή» στην Κοιλάδα της Σιλικόνης.


Ο κ. Σμιτ και ο κ. Τζομπς, όμως, που έχουν και οι δύο ηλικία 51 ετών, μοιράζονται και μία κοινή πεποίθηση: ότι οι τεχνολογίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούν να προκαλέσουν δημιουργική αναταραχή στον επιχειρηματικό κόσμο και την ευρύτερη κοινωνία.


Καινοτομίες


Οι δύο εταιρίες έχουν μεγάλες δυνατότητες σύμπλευσης. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, η Google ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα προσφέρει δωρεάν πακέτο προγραμμάτων, που θα ανταγωνίζονται ευθέως το δημοφιλές Microsoft Office. Την ίδια ώρα, ο κ. Τζομπς πέτυχε να «σφηνωθεί» στη συμμαχία Windows και Intel, υιοθετώντας τον επεξεργαστή της Intel για τα νέα μοντέλα υπολογιστών Apple Macintosh.


Ο διορισμός του κ. Σμιτ προκάλεσε μεγάλη συζήτηση για ενδεχόμενη σύνδεση της μηχανής αναζήτησης της Google με το δημοφιλές πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής iTunes, ενισχύοντας περαιτέρω την πρωτοκαθεδρία της Apple σε κατηγορία προϊόντων, την οποία εποφθαλμιά η Microsoft. Αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις και στη βιομηχανία του θεάματος και της μουσικής, η οποία δεν αντιμετωπίζει -μέχρι στιγμής- θετικά τις Apple και Google, θεωρώντας ότι οι δύο εταιρίες προάγουν την καταπάτηση της νομοθεσίας πνευματικής ιδιοκτησίας.


«Τα στούντιο και όλοι οι ιδιοκτήτες πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θέλουν το προϊόν τους να πωλείται σε ένα μόνο σημείο, ανεξάρτητα από το εάν το σημείο αυτό λέγεται Google, Apple ή Sony», λέει ο Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ΙΙΙ, βετεράνος επενδυτής στη Σίλικον Βάλεϊ.


Από το μετερίζι της Apple, αλλά και της Pixar, το στούντιο ψηφιακών ταινιών το οποίο δημιούργησε η εταιρία, ο κ. Τζομπς υποχρέωσε τη μουσική βιομηχανία και το Χόλιγουντ να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, πωλώντας προϊόντα μέσω του Διαδικτύου. Η συμμαχία του με την Walt Disney Company, στης οποίας το ΔΣ κατέχει θέση, μετά την εξαγορά της Pixar από τη Walt Disney Company για 7,4 δισ δολάρια, προσέφερε στον κ. Τζομπς νέα επιρροή.


Η Apple κινείται


Σήμερα, με την απόφασή του να φέρει την Apple ένα βήμα πιο κοντά στην Google, την ηγετική δύναμη στο χώρο της ιντερνετικής διαφήμισης, ο κ. Τζομπς ίσως αποσκοπεί να αποκτήσει πιο σημαντικό ρόλο στους αλληλοσυνδεόμενους τομείς των ΜΜΕ και των υπολογιστών.


«Η Google μπορεί να γίνει για την Apple ό,τι ήταν η Disney για την Pixar», λέει ο Τόνι Πέρκινς, επιχειρηματίας και εκδότης της ιστοσελίδας AlwaysOn Network, που δημοσιεύει επιχειρηματικές ειδήσεις της Σίλικον Βάλεϊ. Οι κ. Τζομπς και Σμιτ αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις για το διορισμό του τελευταίου στο ΔΣ, που ανακοινώθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου.


Η τοποθέτηση του κ. Σμιτ αποτελεί την πρώτη κίνηση, με στόχο τη διεύρυνση του ρόλου του, μετά την πρόσληψή του από την Google. Νωρίτερα στη σταδιοδρομία του, ο κ. Σμιτ υπήρξε προβεβλημένο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος, θώκο τον οποίο εγκατέλειψε αφού προσχώρησε στο δυναμικό της Google. Σήμερα μοιάζει έτοιμος να δραστηριοποιηθεί και πάλι σε ευρύτερο πεδίο.


«Ο Έρικ εμφανίζεται σαν ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στη Σίλικον Βάλεϊ», λέει ο Ουίλιαμ Τζόι, συνέταιρος σε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες, την Kleiner Perkins Caufield & Byers και συνιδρυτής της Sun Microsystems, όπου υπηρέτησε πολλά χρόνια ως στέλεχος.


Δεύτερη γενιά


Ο κ. Σμιτ και ο κ. Τζομπς προέρχονται από τη δεύτερη γενιά της Σίλικον Βάλεϊ. Σ’αυτήν ανήκουν μηχανολόγοι και καινοτόμοι ηλεκτρονικοί, που έφθασαν στην περιοχή μετά τη χρυσή εποχή της πρωτοπορίας στους ημι-αγωγούς. Η γνωριμία των δύο ανδρών χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο κ. Σμιτ, επικεφαλής προγραμμάτων στη Sun, πλησίασε τον κ. Τζομπς, πρόεδρο τότε της Next Computer, προτείνοντας συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων.


Ενώ οι περγαμηνές του κ. Σμιτ περιλαμβάνουν Διδακτορικό πτυχίο σους υπολογιστές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, οι απόψεις του για τη βιομηχανία διαμορφώθηκαν από τη δουλειά του ως ερευνητής στο θρυλικό εργαστήριο καινοτομιών του Πάλο Άλτο της Xerox, γνωστό και ως PARC, όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα πρώτα σύγχρονα δίκτυα, τη δεκαετία του 1970.


Αντίθετα, ο κ. Τζομπς δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις πανεπιστημιακές του σπουδές και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως φανατικός ερασιτέχνης, που προέβλεψε από τη δεκαετία του 1970 κιόλας, την ύπαρξη αγοράς για τον υπολογιστή-ιδιοκατασκευή του φίλου του, Στίβεν Βόζνιακ. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρία Apple, που ιδρύθηκε το 1977. Το εργαστήριο PARC έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη και του κ. Τζομπς, που επισκέφθηκε το εργαστήριο τη δεκαετία του 1970 και γνώρισε από κοντά την τεχνολογία graphical user interface και αυτή του «ποντικιού», που εισήγαγε στην αγορά με το Macintosh.


Και οι δύο άνδρες έχουν περάσει μεγάλες περιόδους αντιπαλότητας με το συρμό της βιομηχανίας των υπολογιστών, παραμένοντας μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας της Σίλικον Βάλεϊ. Ο κ. Τζομπς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την Apple το 1985 από τον άνθρωπο, που ο ίδιος είχε επιλέξει για διευθύνοντα σύμβουλο, τον Τζον Σκάλεϊ. Αμέσως μετά, ίδρυσε την εταιρία Next, η οποία δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μέχρις ότου πουληθεί στην Apple το 1996.


Ο κ. Σμιτ εγκατέλειψε τη θέση του στη Sun Microsystems το 1997, για να αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας Novell, πρωτοπόρος στο χώρο των δικτύων υπολογιστών, που -όπως και η Apple- είχε πέσει θύμα της κυριαρχίας της Microsoft στον τομέα των οικιακών υπολογιστών. Υστερα από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, ο κ. Σμιτ εγκατέλειψε τη Novell για να αναλάβει τη διοίκηση της Google. Οι νεαροί ιδιοκτήτες της Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, αναζητούσαν στο πρόσωπο του κ. Σμιτ, μία φωνή σύνεσης και πείρας, στον κυκεώνα της Wall Street.


Την πείρα αυτή καλείται σήμερα να μεταλαμπαδεύσει ο κ. Σμιτ στην Apple, βοηθώντας τον κ. Τζομπς να διατηρήσει την ανεξαρτησία του διοικητικού του συμβουλίου.


Η Αδελφότητα


Αν και οι δύο άνδρες δεν υπήρξαν ποτέ φίλοι κατά το παρελθόν, ανήκουν και οι δύο στην ιδιότυπη αδελφότητα της Σίλικον Βάλεϊ. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ είναι ειδικός σύμβουλος της Google, ενώ κατέχει παράλληλα θέση στο ΔΣ της Apple. Αλλος σύνδεσμος μεταξύ των δύο εταιριών είναι και ο Ουίλιαμ Κάμπελ, πρόεδρος της Intuit, εταιρία οικονομικού λογισμικού, της οποίας τα προϊόντα Quicken και TurboTax, αποδείχθηκαν ικανά να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό της Microsoft.


Ο κ. Κάμπελ υπήρξε από τους πρώτους στενούς συμβούλους της Google, ενώ είναι πρώην στέλεχος της Apple και σημερινό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. Υπήρξε μάλιστα από τους στενότερους συμβούλους του κ. Τζομπς.


Αν και οι στρατηγικές των Google και Apple ταυτίζονται σε πολλά επίπεδα, υπάρχουν και πολλές περιοχές ενδεχόμενων τριβών. Και οι δύο εταιρίες φημολογείται ότι σχεδιάζουν την κατασκευή φορητών συσκευών «έξυπνης τηλεφωνίας», που θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές. Αν οι δύο εταιρίες βρεθούν, όμως, σε ανταγωνιστική θέση, αυτό θα είναι κάτι το πολύ κοινό στη Σίλικον Βάλεϊ.


«Ο σκληρός ανταγωνισμός είναι μέρος του παιχνιδιού στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου καινοτόμοι σχεδιαστές και ερευνητές αντλούν ο ένας από τις ιδέες του άλλου και σπεύδουν να εισάγουν τα νέα τους προϊόντα στην αγορά», εξηγεί ο Πολ Φραϊμπέργκερ, ιστορικός της Σίλικον Βάλεϊ.


  Πηγή: Καθημερινή 5/9
  (Του John Markoff ,The New York Times)