Αρχική Νέα Τοπικά Εγκρίθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση του συστήματος των...

Εγκρίθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση του συστήματος των «ειδικών μέτρων» για τα μικρά νησιά του Αιγαίου

6

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση του συστήματος των «ειδικών μέτρων» για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.


Ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην αναδιάρθρωση του συστήματος των «ειδικών μέτρων» για τα μικρά νησιά του Αιγαίου που θεσπίσθηκαν αρχικά με τον κανονισμό του 1993.


Παράλληλη τοποθέτηση επί του θέματος έγινε και από την Μόνιμη Επιτροπή Γεωργίας της Κομισιόν κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση.


Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι με τον νέο Κανονισμό, μικρά νησιά, νοούνται, για τη συγκεκριμένη δράση, εκτός Κρήτης και Ευβοίας, όλα τα άλλα νησιά του Αιγαίου (αδιακρίτως πληθυσμού). Έτσι η Ρόδος η οποία μετά την τελευταία απογραφή είχε εξαιρεθεί του πεδίου εφαρμογής των επιδοτήσεων που προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός επανεντάσσεται στο σύστημα.


Το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μετά την συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητή κ. Χρ. Αυγουλά και τους «επιτελείς» του ήδη έχει προτείνει την αναδιάρθρωση του πίνακα των ενισχύσεων των νησιωτικών προϊόντων, ο οποίος θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του Κανονισμού που αναμένεται να εγκριθεί κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 18 Σεπτεμβρίου.


Ο Υπουργός κ. Α. Παυλίδης κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε.  Μπασιάκο, θα μετάσχει στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες όπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα γίνουν οι σχετικές δηλώσεις των δύο Υπουργών.

Πηγή: Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 4/9