Αρχική Νέα Οικονομία Φθηνά Ι.Χ., αλλά φωτιά τα τέλη κυκλοφορίας

Φθηνά Ι.Χ., αλλά φωτιά τα τέλη κυκλοφορίας

14

Θα καταργηθούν τα τέλη ταξινόμησης, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε.

 

Φθηνότερα αυτοκίνητα, αλλά με πολύ υψηλότερο κόστος χρήσης φέρνει οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οδηγία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των αυτοκινήτων, με κατακόρυφη όμως αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

   
Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας θα αντικαταστήσει την κατάργηση των τελών ταξινόμησης που επιβάλλονται από τις χώρες – μέλη κατά την εισαγωγή των αυτοκινήτων.


Η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της οδηγίας, η οποία προβλέπει σταδιακή κατάργηση μέσα στην επόμενη δεκαετία των τελών ταξινόμησης που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα. Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για κάθε κατηγορία αυτοκινήτου και το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν θα εξαρτάται από το πόσο ρυπογόνο είναι το όχημα.


Η οδηγία, που κεντρική της επιδίωξη είναι η μείωση του κόστους απόκτησης ενός αυτοκινήτου με ταυτόχρονη, για περιβαλλοντικούς λόγους, αύξηση του κόστους χρήσης του, αναμένεται να φέρει μεγάλες ανατροπές στις ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτου και κυρίως στην ελληνική όπου επιβάλλονται υψηλά τέλη ταξινόμησης, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.


Τι ισχύει στην Ελλάδα


Ειδικότερα, η χώρα μας κατά την κυκλοφορία ενός Ι.Χ. επιβάλλει τέλος ταξινόμησης το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί της εργοστασιακής του αξίας. Επιπλέον, αυτό αυξάνεται ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος αλλά και την αντιρρυπαντική του τεχνολογία.


Για παράδειγμα, ένα καινούργιο Ι.Χ. 1.600 κυβικών εκατοστών, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές τής πιο πρόσφατης αντιρρυπαντικής οδηγίας της Ε.Ε., επιβαρύνεται με τέλος ταξινόμησης 20% της εργοστασιακής του αξίας. Αντίστοιχα, για ένα αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών το ποσοστό του τέλος ταξινόμησης φθάνει το 50%. Έτσι, εφ’ όσον καταργηθεί το τέλος ταξινόμησης για ένα καινούργιο Ι.Χ. 1.600 κ.ε., η λιανική τιμή πώλησής του μπορεί να μειωθεί έως και 3.000 ευρώ. Αντίστοιχα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας που καταβάλλει σήμερα ο ιδιοκτήτης του και ανέρχονται σε 168 ευρώ μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστούν.


Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με την οδηγία της Κομισιόν, θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του όγκου του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπει το αυτοκίνητο. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Μπατζελή σε τοποθέτησή της για το ζήτημα πρότεινε να γίνουν σταδιακές ρυθμίσεις ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές το υψηλό κόστος των τελών ταξινόμησης όταν το όχημά τους είναι ρυπογόνο. Για να μη συμβεί αυτό, εισηγήθηκε να δοθεί η χρονική δυνατότητα στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναπτύξουν μη ρυπογόνα οχήματα.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 06/09/2006