Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον SOS από Γκρινπίς: Μέτρα τώρα για καθαρό Αιγαίο

SOS από Γκρινπίς: Μέτρα τώρα για καθαρό Αιγαίο

12

Καθ’ οδόν για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι η χώρα μας ύστερα από επιστολή της Κομισιόν για την ανεπάρκεια των πετρελαϊκών μας εγκαταστάσεων, που υπολειτουργούν.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τη συμφωνία κατασκευής του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς τίθεται πλέον ζήτημα μεγαλύτερης ασφάλειας στις περιοχές φορτοεκφόρτωσης.


Τα ατυχήματα στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα έθεσαν επιτακτικά το αίτημα για απαγόρευση της προσέγγισης πετρελαιοφόρων σε ευαίσθητες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή και το ατύχημα στον όρμο του Ναυαρίνου, η Greenpeace ζήτησε την απαγόρευση διέλευσης-αγκυροβόλησης πετρελαιοφόρων.


Πάνω από 100 εκατομμύρια τόνοι πετρελαιοειδών διακινούνται ετησίως διαμέσου των ελληνικών θαλασσών, λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης που κατέχει η χώρα μας.


Οπως έχει δείξει η παγκόσμια εμπειρία, σημαντικό μέρος του πετρελαίου που καταλήγει στις θάλασσες προέρχεται από ατυχήματα και διαρροές κατά την φορτοεκφόρτωση. Συνεπώς, η δημιουργία χώρων φορτοεκφόρτωσης πετρελαίου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν διαρροών πετρελαίου, τονίζει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής της Greenpeace.


Ετοιμότητα


Αυτά περιλαμβάνουν: πλήρη ετοιμότητα, πλωτά φράγματα, skimmers (μηχανήματα συλλογής), απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες (μπουρίνι, τρικυμία, ομίχλη κ.λπ.).


«Αυτονόητη θεωρείται η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων υποδοχής πετρελαιοειδών και η υποχρεωτική χρήση τους από τα πλοία. Η Ελλάδα είναι ήδη εκτεθειμένη στο θέμα αυτό, αφού οι εγκαταστάσεις της είναι ανεπαρκείς με βούλα της Κομισιόν».


Ενα τυχόν πετρελαϊκό ατύχημα στα νερά του Αιγαίου, επισημαίνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία, την εθνική οικονομία και τη θαλάσσια ζωή: «Με τον τουρισμό να φέρνει στην εθνική οικονομία περί τα 11 δισ. ευρώ ετησίως (6,1% του ΑΕΠ) και με μεγάλο μέρος του σχετικού εισοδήματος να προέρχεται από τα νησιά του Αιγαίου (και την Κρήτη), ένα πετρελαϊκό ατύχημα μέσα στην τουριστική περίοδο θα έχει επιπτώσεις πολλαπλάσιες του κόστους κατασκευής του αγωγού και των σχετικών υποδομών (κατ’ εκτίμησή μας, 2,5 δισ. ευρώ). Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κάλυπταν ένα μικρό κλάσμα μόνο του κόστους αυτού, αφού στη χώρα μας δεν ισχύει η αρχή της απεριόριστης αντικειμενικής ευθύνης. Το επιπλέον κόστος θα καλούνταν να το καλύψει η κοινωνία».


Ας δώσουμε ένα παράδειγμα:


«Ενα δεξαμενόπλοιο με 85.000 τόνους πετρέλαιο προσαράζει κάπου στις Κυκλάδες στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Χρησιμοποιώντας εμπειρικά μοντέλα από προηγούμενα ατυχήματα προκύπτει πως μια τέτοια ποσότητα πετρελαίου θα μπορούσε να καλύψει με ένα πυκνό και ορατό στρώμα υδρογονανθράκων έκταση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (πέντε εκατομμύρια στρέμματα!) και, αντιστοίχως, ακτογραμμές μήκους 225 χιλιομέτρων».


Μητρώο πλοίων


Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των ύψιστων μέτρων ασφαλείας, η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και άμεσης επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος, η δημιουργία μητρώου πλοίων (point system), αλλά και η εξασφάλιση της ανάληψης της αντικειμενικής ευθύνης για την αποκατάσταση της όποιας βλάβης σε περίπτωση ατυχήματος, αποτελούν μερικά από τα προφανή μέτρα που θα πρέπει να συνοδεύουν ένα παρόμοιο έργο, όπως ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


Η ανανέωση του στόλου και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για πλοία με διπλά τοιχώματα είναι ένα ακόμη μέτρο για ασφαλέστερη μεταφορά του «μαύρου χρυσού», λέει ο διευθυντής της Greenpeace.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , 06/09/2006