Αρχική Νέα Τοπικά Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας στις 28 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας στις 28 Σεπτεμβρίου

12

Η ναυτιλία συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη


Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ο φθηνότερος τρόπος μεταφοράς των αγαθών τονίζει στο μήνυμα του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ναυτιλίας ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος προσθέτοντας ότι με τη δράση της συμβάλλει αποτελεσματικά στην παγκόσμια ανάπτυξη.


Η φετινή παγκόσμια ημέρα της ναυτιλίας θα γιορταστεί με κάθε επισημότητα στο ιστορικό σκάφος «Wellington» στο Λονδίνο στις 28 Σεπτεμβρίου παρουσία της πριγκίπισσας Άννας της Βρετανίας, του δημάρχου του Λονδίνου, του Στέλιου Χατζηιωάννου και άλλων επισήμων.


Στο μήνυμά του ο κ. Μητρόπουλος αναφέρεται στην προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μία ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και στη συμβολή του ΙΜΟ και της ναυτιλιακής κοινότητας για την επίτευξη του στόχου αυτού.


Πάνω από το 90% του παγκοσμίου εμπορίου μεταφέρεται διά θαλάσσης σημειώνει και προσθέτει ότι η ναυτιλία είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον και ο πιο φθηνός τρόπος μεταφοράς των εμπορευμάτων.


Η ναυτιλιακή κοινότητα προσθέτει ο κ. Μητρόπουλος, συμβάλλει και μπορεί αυτό να το κάνει ακόμη πιο ικανοποιητικά στο μέλλον στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων της ανθρωπότητας και στην επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για μία ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.


Η γνώση ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι ανυπεράσπιστοι στην πείνα, τις ασθένειες και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος πρέπει να μας προβληματίσει τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.


Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο ΙΜΟ έχει λάβει σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Εκδίδει κανονισμούς ασφαλούς ναυτιλίας οι οποίοι ωστόσο εναπόκειται στην ευθύνη των κυβερνήσεων να τους εφαρμόσουν.


Επίσης το τεχνικό τμήμα του ΙΜΟ έχει αποστολή να βοηθήσει τις κυβερνήσεις που στερούνται τις τεχνικές γνώσεις και τους πόρους για να επιτηρήσουν επιτυχώς τον ναυτιλιακό τομέα.


Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των θαλάσσιων μεταφορών αναφέρει σε άλλο σημείο ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ μπορούν να ασκήσουν σημαντική και άμεση επίδραση σε μία σειρά επιμέρους στόχων των Ηνωμένων Εθνών. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πείνας, στην προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ελονοσία και το Aids και να εξασφαλίσουν μία αποτελεσματική προστασία στο περιβάλλον.


Ήδη, προσθέτει, η παγκόσμια ναυτιλία είναι μία σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες μέσω επιμέρους δραστηριοτήτων της όπως τα νηολόγια, η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού για την στελέχωση των πλοίων οι λιμενικές υπηρεσίες, οι ναυπηγικές εργασίες.


Παράλληλα οι θαλάσσιες μεταφορές παραμένουν κατά πολύ ο οικονομικά πιο αποδοτικός τρόπος μεταφοράς των αγαθών και των πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο.


Επίσης ο ΙΜΟ προωθεί την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς την είσοδο των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: Ναυτεμπορική 7/9