Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πράσινο φως στις μεταμοσχεύσεις τεχνητής καρδιάς, του Τάσου Σαραντή

Πράσινο φως στις μεταμοσχεύσεις τεχνητής καρδιάς, του Τάσου Σαραντή

13

Οι σοβαρά πάσχοντες από καρδιοπάθεια, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν ακόμη μόνον ένα μήνα ζωής και δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο μόσχευμα από δότη μπορούν πλέον να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μόνιμης τεχνητής καρδιάς, όπως αποφάσισαν οι αρμόδιοι φορείς Υγείας των ΗΠΑ.


Σε σχήμα γκρέιπφρουτ, από τιτάνιο και πλαστικό η τεχνητή καρδιά Abiocor μπορεί να δώσει στους ασθενείς μερικούς ακόμη μήνες ζωής και κοστίζει περίπου 250.000 δολάρια. Οι 14 άνθρωποι που δέχτηκαν την βάρους ενός κιλού τεχνητή καρδιά, και συμπεριλήφθηκαν σε σχετική μελέτη, έζησαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 μήνες μετά την εγχείρηση μεταμόσχευσής της. Μόνον ένας μπόρεσε να βγει από το νοσοκομείο και να συνεχίσει να ζει σπίτι του. Ένας άλλος επιβίωσε για 17 μήνες και κάποιος άλλος για 10.


Η Abiocor είναι η πρώτη ολοκληρωτικά μεταμοσχεύσιμη μόνιμη τεχνητή καρδιά, που πέτυχε την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων. Η έγκρισή της για περιορισμένη χρήση είναι ένα πρώτο βήμα σε έναν αγώνα διεκδίκησης που κράτησε 40 χρόνια και οι κατασκευαστές της ελπίζουν ότι μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά οι χρόνοι επιβίωσης.


Η απόφαση για την έγκριση της τεχνητής καρδιάς ελήφθη με το σκεπτικό ότι οι ασθενείς που είναι αντιμέτωποι με τον θάνατο  πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν  να δοκιμάσουν την τεχνητή καρδιά και να αποφασίσουν οι ίδιοι αν άξιζαν οι κίνδυνοι και το κόστος. «Για πολλούς ασθενείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το θάνατο η πιθανότητα  να έχουν πρόσθετο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους, ακόμη και περιορισμένο, είναι μια ευκαιρία που θα ήθελαν να έχουν», δήλωσε ο Ντάνιελ Σουλτζ, διευθυντής του Κέντρου για την Αξιολόγηση και την Ερευνα Συσκευών του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.


Πέρσι, μια συμβουλευτική επιτροπή ώθησε τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να απορρίψει την έγκριση για την κυκλοφορία της τεχνητής καρδιάς. Πολλά μέλη της επιτροπής είχαν δηλώσει ότι  δεν ήταν βέβαιοι ότι οι ασθενείς θα ζούσαν αρκετό καιρό με μια καλή ποιότητα ζωής για να δικαιολογήσουν τους κινδύνους.


Στην πιο πρόσφατη μελέτη που έγινε για τους χρόνους επιβίωσης των ασθενών με τεχνητή καρδιά οι μισοί πέθαναν από εγκεφαλικό και δύο άλλοι δεν επιβίωσαν της επέμβασης μεταμόσχευσης ενώ δύο ακόμη πέθαναν μέσα σε διάστημα 60 ημερών.


Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας είναι η κατασκευή μέχρι το 2008 μιας τεχνητής καρδιάς μικρότερης κατά 30% της τωρινής, η οποία θα μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών για πέντε χρόνια.  


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/9/2006